ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας και Εθνική Τράπεζα σε μια επιτυχημένη συμμαχία με αποδείξεις

Ιδιαίτερης σημασίας η εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης «Σχολικά γεύματα σε μαθητές της Καβάλας» με την οποία στηρίζονται εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης με 1.200 γεύματα τη μέρα

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομού Καβάλας–ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας που πραγματοποιήθηκε στο Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Καβάλας την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 για την παρουσίαση της δράσης «Σχολικά γεύματα σε μαθητές της Καβάλας» το οποίο υλοποιείται από τον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας με τη στήριξη του προγράμματος act4Greece της Εθνικής Τράπεζας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η διευθύντρια του Δικτύου Καταστημάτων Εθνικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης Αναστασία Ναζίδου, η εκπρόσωπος του γραφείου του Αν. Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δέσποινα Καραμήτσιου, η Αν. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μαρία Καψοκεφάλου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κωνσταντίνος Μπαντίκος και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, Ψυχίατρος, Συντονιστής-Διευθυντής Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομού Καβάλας Μιχάλης Σωτηρίου.

Ο κ. Σωτηρίου στην ομιλία του είπε πως η Εθνική Τράπεζα έχει αποδείξει έμπρακτα την εταιρική ευθύνη της εδώ πολλές δεκαετίες. Μάλιστα, θύμισε ότι όταν έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή, ανέλαβε για 5-6 χρόνια τη διαχείριση και τη στήριξη των προσφύγων, ιδρύοντας τοπικά καταστήματα για το μοίρασμα τροφίμων και χρημάτων, αλλά και ανταλλάξιμων περιουσιών των προσφύγων.

«Στις ανεπτυγμένες χώρες», είπε, «οι πυλώνες της οικονομίας είναι τρεις: Ο δημόσιος, ο ιδιωτικός και ο κοινωνικός τομέας. Όλοι αυτοί οι πυλώνες είναι συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί. Το ΚΟΙΣΠΕ της Καβάλας είναι μια μονάδα-επέκταση του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρικού Τομέα και έχει ως στόχο να στηρίζει την ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων με λιγότερες ικανότητες. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει βασικούς στόχους και σκοπούς του κοινωνικού συνεταιρισμού μας για να ενταχθεί το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων στην ενσωμάτωση όλων των παιδιών.

»Συμβάλλει στην προώθηση στην αγορά εργασίας ενός μέρους των ατόμων με ειδικά χαρακτηριστικά και με τον μανδύα του εκπαιδευτικού οφέλους και του θεραπευτικού, αλλά και των ατόμων που εργάζονται. Γι’ αυτό οφείλουμε να δώσουμε τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους που ετοιμάζουν αυτά τα γεύματα. Είναι μια δύσκολη και εντατική δουλειά. Πρέπει την ίδια μέρα, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, να ετοιμαστούν 1.200 γεύματα με υλικά που παραλαμβάνονται και μαγειρεύονται αυθημερόν.

»Στην όλη διαδικασία μάς βοηθούν και πολλοί άλλοι άνθρωποι που χειρίζονται τα λογιστικά, τα γραφειοκρατικά θέματα. Τολμήσαμε ως ΚΟΙΣΠΕ, να αναλάβουμε αυτό το πρόγραμμα στην επαρχία, ενώ πολύ μεγαλύτεροι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί δεν το έκαναν, γιατί δε θέλαμε η κοινωνία της Καβάλας να μείνει έξω από μια τέτοια προσπάθεια. Το είδαμε ως πολύ μεγάλη πρόκληση και με πολύ μεγάλο προσδοκώμενο όφελος για την τοπική κοινωνία.

»Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξη των γονέων και φορέων με θετικό τρόπο. Όμως είμαστε σε καθημερινή επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Αυτά τα γεύματα κυμαίνονται από 1.126-1.146, ανάλογα με τις μέρες και είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, που τον οφείλουμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει η οικογένεια Χατζηχρήστου».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σωτηρίου τόνισε πως «όλοι χρειάζονται τη στήριξη και τον καλό λόγο, γιατί πρέπει να βλέπουμε το δάσος που είναι το τελικό όφελος του προγράμματος και όχι την κορυφή ενός δέντρου».

Αμέσως μετά το πέρας των ομιλιών τιμήθηκαν οι εργαζόμενοι που στήριξαν το πρόγραμμα.