Η Σπηλαιολογική Ομάδα Σ.Χ.Ο. Καβάλας στο Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας (φωτογραφίες)

Τα μέλη της Ομάδας μεταφέρουν μοναδικές εικόνες και εμπειρίες από το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα, αλλά και μια αίσθηση πικρίας και απογοήτευσης από την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει

Μετά από ενέργειες του καλού φίλου της Σπηλαιολογικής Ομάδας Σ.Χ.Ο. Καβάλας Γ. Λαζαρίδη από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ (τον οποίο και ευχαριστεί η Ομάδα ιδιαίτερα) και την άδεια της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου 2017 η Σπηλαιολογική Ομάδα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εξορμήσεών της επισκέφθηκε το μοναδικό στο είδος του Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας (Λουτρών Πόζαρ).

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας, εντός των ορίων των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών (Λουτρά Πόζαρ), στα ανάντη του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί, ερευνηθεί και μελετηθεί από το 1990 μέχρι σήμερα 15 μικρά και μεγαλύτερα σπήλαια. Τα σπήλαια αυτά αναπτύσσονται σε νηριτικούς ασβεστόλιθους της Πελαγονικής ζώνης και ανήκουν από πλευράς σπηλαιογένεσης στην κατηγορία των υπογενών σπηλαίων.

Από τα 15 αυτά σπήλαια, η Αρκουδοσπηλιά και η Αύρα έχουν παλαιοντολογικό ενδιαφέρον (το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ πραγματοποιεί έρευνες και ανασκαφές), των Ανταρτών είναι κλειστό για αρχαιολογικές έρευνες, το Βάραθρο είχε στο παρελθόν αξιοποιηθεί τουριστικά, του Μπαρ ή Κεραμικών έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν ποικίλο, αλλά μικρότερο ενδιαφέρον.

Η σημερινή κατάσταση του σπηλαιοπάρκου γεμίζει τον επισκέπτη με απέραντη θλίψη, καθώς απέχει πολύ, από όσα είχε οραματιστεί ο εμπνευστής και δημιουργός του Κ. Ατακτίδης. Μια ιδέα πρωτοποριακή, που σήμερα έχει καταλήξει να είναι σπήλαια κλειδωμένα και εγκαταλειμμένα, τουρίστες να περιφέρονται μάταια αναζητώντας τις εισόδους των σπηλαίων, παραβιασμένες περιφράξεις, λαθρανασκαφές, σκουπίδια κτλ.

Υ.Γ: Σεβόμενα την επιθυμία της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, τα μέλη της Ομάδας δεν δημοσιεύουν φωτογραφίες από το εσωτερικό των σπηλαίων.

Τι είναι τελικά αυτό που έμεινε σε όλους, από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν; «Ένα ταξίδι από γιορτή σε γιορτή, ένα ταξίδι από πληγή σε πληγή…».