Φιλοξενούμενα βρέφη: Μια (ακόμη) κοινωνική πλευρά του Νοσοκομείου Καβάλας-Η ιστορία του μικρού πρόσφυγα Οδυσσέα

Ημερίδα με... προσφυγική αφορμή από ομιλητές οι οποίοι ανέλυσαν όλο το νομικό πλαίσιο ως την αναδοχή των βρεφών και το ρόλο των υπηρεσιών του Νοσοκομείου-Άγνωστες πτυχές μιας κοινωνικής προσφοράς που λίγοι ξέρουν, αλλά πολλοί εκτιμούν

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2017 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καβάλας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Βρέφη φιλοξενούμενα στο Νοσοκομείο για κοινωνικούς λόγους» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του προσωπικού του Ιδρύματος, κυρίως αυτών που διαχειρίζονται τέτοιου είδους περιστατικά.

Στην ημερίδα παρέστη και ο διοικητής του Νοσοκομείου Αναστάσιος Καρασαββόγλου, ενώ την πρώτη αναφορά στο θέμα έκανε η Γεωργία Ιωαννίδου, Κοινωνική Λειτουργός του Νοσοκομείου.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, όπως αυτή με θέμα τη «Διαχείριση φιλοξενίας νεογνών και βρεφών για κοινωνικούς λόγους στην Μαιευτική Κλινική και στο Τμήμα Πρόωρων» από την Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα Σοφία Χριστοφορίδου.

Η Ιωάννα Παύλου, Κοινωνική Λειτουργός, ανέπτυξε το θέμα: «Βρέφη φιλοξενούμενα στο νοσοκομείο γι α κοινωνικούς λόγους-Ο ρόλος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας», ενώ ο Πρωτοδίκης-Δικαστής Ανηλίκων Νικόλας Καζμερίδης μίλησε για το θέμα: «Ο ρόλος των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών».

Το νομικό πλαίσιο για τα ασυνόδευτα βρέφη ανέλυσε κατά την εισήγησή του ο δικηγόρος και πρόεδρος του  Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου, η Ματίνα Γαβριήλογλου, Ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» ανέλυσε το θέμα: «Το “Χαμόγελο του Παιδιού” δίπλα στα παιδιά θύματα κακοποίησης- παραμέλησης», ενώ για τα συμπεράσματα της ημερίδας μίλησε η Αθανασία Μακρίδου, Κοινωνική Λειτουργός του Νοσοκομείου Καβάλας.

Οι φιλοξενίες, οι έρευνες για τους φυσικούς γονείς και οι ανάδοχες οικογένειες

Γονείς και κυρίως μόνες μητέρες που αδυνατούν να φροντίσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, επειδή ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες ή είναι χρήστες ουσιών ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή είναι ψυχικά διαταραγμένα άτομα, είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, εγκαταλείπουν τα μωρά τους στο νοσοκομείο ή έρχονται για φιλοξενία σ’ αυτό μετά από εισαγγελική εντολή.

Η φιλοξενία στο νοσοκομείο μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι και 4-5 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση. Το τμήμα πρόωρων βρεφών του νοσοκομείου είναι αυτό που καλείται να φιλοξενήσει αυτά τα βρέφη. Οι Μαίες του Νοσοκομείου Καβάλας αναπληρώνουν στην ουσία το ρόλο της μητέρας, προσφέροντας σ΄ αυτά τα μωρά φροντίδα, αγάπη και στοργή για όσο διάστημα θα παραμείνουν εκεί.

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Νοσοκομείου θα φροντίσει, σε συνεργασία με την Εισαγγελία, να μεταφερθεί το βρέφος στο κατάλληλο ίδρυμα. Το ίδρυμα αυτό που είναι ένας θεσμοθετημένος φορέας, αρμόδιος για την υιοθεσία και την αναδοχή του, θα φροντίσει ώστε να ακολουθηθούν τα απαραίτητα νόμιμα βήματα για την κοινωνική αποκατάσταση του βρέφους. Αρχικά φιλοξενεί το βρέφος, προσπαθεί να το  προωθήσει σε ανάδοχη οικογένεια, αφού κάνει κοινωνική έρευνα για τους φυσικούς γονείς και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει έρευνα για να βρεθούν οι κατάλληλοι θετοί γονείς που θα αναλάβουν την φροντίδα του βρέφους. Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την διαδικασία μπορεί να έχει και κάποια εθελοντική οργάνωση με υποδομές και εκπαιδευμένους εθελοντές.

Με αφορμή τον Οδυσσέα η εκδήλωση  

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Νοσοκομείου Καβάλας με αφορμή τη φιλοξενία εδώ και ένα μήνα περίπου στη Μαιευτική Κλινική ενός βρέφους, το οποίο έφερε στον κόσμο μια νεαρή πρόσφυγας, η οποία επέλεξε να το αφήσει στο Νοσοκομείο. Το μωρό, που οι Μαίες ονόμασαν συμβολικά «Οδυσσέα», ευχόμενες να βρει σύντομα την Ιθάκη του, είναι υγιές και απολαμβάνει την αγάπη και τη ζεστασιά όλου του προσωπικού που το φροντίζει.