Το βράδυ της 12ης Αυγούστου κοιτάμε ψηλά…

Η πιο λαμπερή ουράνια βροχή στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχει καταγραφεί ως τώρα θα φωτίσει και τον ουρανό της Καβάλας-Διαλέξτε ένα σημείο χωρίς φωτορύπανση και απολαύστε το μοναδικό show

Μέχρι τώρα σηκώναμε το κεφάλι ψηλά για το Kavala AirSea Show. Τώρα, όμως, θα το ξανακάνουμε, αλλά για ένα άλλο show, αυτή τη φορά… βραδινό και «διοργανωτή» ένα μοναδικό αστροφυσικό φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, στις 12 Αυγούστου 2017 θα υπάρξει μια φαντασμαγορική «βροχή» μετεώρων, ή βροχή διαττόντων, όπως είναι και η επίσημη ονομασία τους, κάτι που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Φέτος, όμως, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα είναι η πιο λαμπερή ουράνια βροχή στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχει καταγραφεί ως τώρα. Ο νυχτερινός ουρανός θα λάμψει και μερικά από αυτά τα ουράνια σώματα μπορεί να είναι ορατά ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ευκαιρία να απολαύσετε αυτή τη «βροχή» μετεωρειδών είναι μοναδική, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το φαινόμενο θα επαναληφθεί σε 96 χρόνια!

Η ουράνια αυτή κοσμική βροχή μετεωρειδών εντάσσεται στην εμφάνιση των λεγόμενων «Περσείδων» κάθε χρόνο μεταξύ 17 Ιουλίου και 24 Αυγούστου και ο φαινόμενο συνήθως κορυφώνεται γύρω στις 9-13 Αυγούστου.

Ο κατάλληλος χρόνος για να δείτε τις Περσείδες, καθώς και τα περισσότερα παρόμοια φαινόμενα όπως αυτό, είναι όταν ο ουρανός είναι πάρα πολύ σκοτεινός.

Ένας καλός τρόπος να προετοιμαστείτε είναι να βρείτε μια απομακρυσμένη τοποθεσία, χωρίς φωτορύπανση στον ουρανό. Δεν χρειάζεται τηλεσκόπιο αφού είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Οι περισσότεροι αστρονόμοι προτείνουν ότι, ανάλογα με τη φάση της Σελήνης, ο καλύτερος χρόνος για να δείτε τις βροχές μετεώρων είναι λίγο πριν από την αυγή.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Καβάλα και τη Θάσο και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να… πάρετε τα βουνά για καλό σκοπό, μακριά από τα φώτα της πόλης και των οικισμών και να απολαύσετε τα εκατοντάδες αστρικά «πυροτεχνήματα».

Δείτε παρακάτω τον χάρτη με τη διεύθυνση των Περσείδων για να προετοιμαστείτε καλύτερα.