Εντυπωσιακή άσκηση στον Λιμένα Θάσου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης (φωτογραφίες)

Το σενάριο προέβλεπε την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από την Ομάδα Αντιρρύπανσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου μετά από διαρροή πετρελαιοειδών από σκάφος

Έχοντας όλοι νωπές τις εικόνες από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που υπέστη ο Σαρωνικός κόλπος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου, στα πλαίσια της έμπρακτης ευαισθησίας του όσον αφορά στην Προστασία του Περιβάλλοντος, προέβη σε εκπαίδευση της ομάδας που έχει συγκροτήσει για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στους λιμένες αρμοδιότητάς του, σε συνεργασία με εξειδικευμένη Εταιρία. Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στο πλαίσιο του δεύτερου εκτελέστηκε και Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης.

Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαιδεύσεως, που έλαβε χώρα την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, παρουσιάστηκε μεταξύ των άλλων η οργάνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης ειδικά από Πετρελαιοειδή, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που υπάρχει στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις ευθύνης του, όπως και οι διαδικασίες χρήσης αυτού.

Στο πρακτικό μέρος, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, έγινε επίδειξη όλου του εξοπλισμού και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε άσκηση με χρήση του συνόλου του ιδιόκτητου πλωτού φράγματος μήκους 150 μέτρων και με την απαραίτητη Επιχειρησιακά αγκυροβόλησή του.

Το σενάριο της Άσκησης που πραγματοποιήθηκε στον Λιμένα Θάσου, προέβλεπε την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης μετά από διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από σκάφος που βρισκόταν προσδεμένο εντός αυτού.

Σημαντικοί αρωγοί για την εκτέλεση της Ασκήσεως υπήρξαν ο κ. Άγγελος Κουτράκης που διέθεσε και το σκάφος του, όπως το είχε διαθέσει και όταν εντοπίστηκε πυρκαγιά στο ΣΑΝΤΑ ΕΛΕΝΑ τον Ιούνιο, αλλά και τα περισσότερα εκ των στελεχών του Λιμενικού Τμήματος Θάσου, συμπεριλαμβανομένου και του Διοικητή τους, Σημαιοφόρου Αν. Μουρατίδη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ομάδα Αντιρρύπανσης απαρτίζεται από τους λιγοστούς εργαζόμενους του ΔΛΤ και από εθελοντές, που νοιάζονται για το καλό του τόπου τους. Εκπαιδευτής ήταν ο Αγγελόπουλος Μιχάλης, πρώην Αξιωματικός του ΠΝ και νυν εξειδικευμένος Σύμβουλος με 17 χρόνια εμπειρίας σε αυτά τα θέματα από την Εταιρεία «Μετόπη Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος», με την οποία έχει σύμβαση συνεργασίας το ΔΛΤ.

Στόχος της οργάνωσης του ΔΛΤ Θάσου είναι η αυτοδύναμη αντιμετώπιση ενός περιστατικού ρύπανσης, ειδικά διαρροής πετρελαιοειδούς σε πρώτο χρόνο, διότι όπως είναι ευνόητο, αν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί αφενός θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου και αφετέρου η απορρύπανση θα γίνει πολύ δαπανηρή, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες ακόμα και για τις ζωές των κατοίκων του νησιού και των τουριστών γενικότερα.

Το ΔΛΤ Θάσου και ο πρόεδρός του Νίκος Ιωάννου ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην εκπαίδευση και διαβεβαιώνει τους πάντες ότι η προσπάθεια του ΔΛΤ θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με σκοπό να βελτιωθεί και το επίπεδο εκπαίδευσης της Ομάδας Αντιρρύπανσης, αλλά και ο ιδιόκτητος εξοπλισμός του, έτσι ώστε πράγματι να είναι αυτοδύναμοι σε όλα τα περιστατικά που θα συμβούν, αντιμετωπίζοντάς τα στο πλαίσιο των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων τους.