Μία ρεαλιστική πρόταση για τη στέγαση του αρχείου του Νικόλαου Ρουδομέτωφ

Ο Ζήσης Α. Βαπορίδης απευθύνεται στην κοινωνία της Καβάλας ζητώντας από τους πολίτες «να ενώσουν τη φωνή τους» με τη δική του για να βρει επιτέλους στέγη αντάξια το ΙΛΑΚ

Μετά τον αδόκητο χαμό του Νικόλαου Β. Ρουδομέτωφ ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου 2017 (διαβάστε σχετικά εδώ) και κηδεύτηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 (το ρεπορτάζ εδώ) έχει «ανοίξει» -άτυπα, προς το παρόν- η συζήτηση για την τύχη του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας.

Ο εκλιπών είχε καταφέρει να συγκεντρώσει έναν απίστευτο πλούτο ντοκουμέντων που έχουν σχέση με την Ιστορία της Καβάλας τα οποία, παρά την επιθυμία του, βρίσκονται «στριμωγμένα» σε ένα διαμέρισμα 300 τμ στο τέρμα της οδού Ομονοίας στα Ποταμούδια.

Με δημόσια παρέμβασή του που φιλοξενήθηκε στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής Εφημερίδας Νέα Εγνατία, στο φύλλο της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017, ο συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής και παιδικός φίλους του εκλιπόντος Ζήσης Α. Βαπορίδης διατύπωσε τη δική του πρόταση, να στεγαστεί ο «πακτωλός» του ΙΛΑΚ στο κτίριο του παλιού Πρωτοδικείου που, εδώ και χρόνια, «χάσκει» αναξιοποίητο μέσα στο κέντρο της πόλης.

«Ένας Άρχοντας της διανόησης κηδεύτηκε χθες με τη σεμνότητα που πάντα τον διέκρινε. Οι τοπικές Αρχές που δεν ξεπροβόδισαν το φθαρτό του σώμα, οφείλουν να τιμήσουν το Πνεύμα του που θα υπερίπταται στον γαλάζιο αιθέρα της πόλης που τόσο αγάπησε.

Ένα έρημο κτίριο (ανταλλάξιμο τουρκικό κτίσμα του 1901, το Διοικητήριο του Εμίν Πασά: τα Δικαστήρια) «προσφέρεται» μόνο του για να στεγάσει τον πακτωλό του Ιδρύματος (Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας) του Νικολάου Β. Ρουδομέτωφ.

Παρακαλώ τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν τη φωνή μου».

Ο φίλος των παιδικών χρόνων.
Ζήσης