Γανοχώρια-Φίλιπποι-Νέα Υόρκη: Μια διαδρομή που κρατάει έναν αιώνα-Ένα σπάνιο ντοκουμέντο

Μια σπάνια φωτογραφία από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων για τα χωριά της Ανατολικής Θράκης Γάνο, Μηλιό και Χώρα οι κάτοικοι των οποίων συνδέονται άμεσα με τους Φιλίππους, αλλά και με την... Αμερική

Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων κρύβει πολλές εκπλήξεις, ειδικά μετά την έκθεση φωτογραφίας η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2017 στο ΚΠΕ Φιλίππων. Έκτοτε οι κάτοικοι φέρνουν πολλές φωτογραφίες οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο νέο βιβλίο που ετοιμάζεται να εκδώσει ο Σύλλογος για το χωριό των Φιλίππων.

Συγγραφέας του βιβλίου θα είναι ο Κώστας Πούλιας, ο οποίος έχει να διαχειριστεί ένα πολύτιμο αρχείο μερικών χιλιάδων φωτογραφιών-ντοκουμέντα και ήδη άρχισε η δύσκολη διαλογή, ώστε στην έκδοση να απεικονίζονται όλες οι οικογένειες του χωριού, όσο είναι δυνατό.

Όλα ξεκίνησαν από ένα κλειστό γκρουπ στο facebook το οποίο δημιούργησε το 2015 ο Μιχάλης Μερκουρόπουλος ως πρόεδρος του Συλλόγου, αλλά η έκθεση φούντωσε το ενδιαφέρον των κατοίκων και τους έδωσε το κατάλληλο κίνητρο να μετατραπούν σε… ιστοριοδίφες.

Ο κ. Πούλιας δημοσίευσε στο εν λόγω κλειστό γκρουπ του Συλλόγου μια σπάνια φωτογραφία από το μακρινό 1918, από το δείπνο για την 12η επέτειο της Αδελφότητα Γανοχωριτών στο ξενοδοχείο Κόνκορτ, στη Νέα Υόρκη.

Γανοχώρια ήταν τα χωριά της Ανατολικής Θράκης Γάνος, Μηλιό και Χώρα.Τη συγκεκριμένη φωτογραφία την είχε στείλει ο αδελφός του Σωκράτη Μπατζώνη Γιώργος ο οποίος διακρίνεται και στη φωτογραφία. Ο Σωκράτης Μπατζώνης ήταν από την Χώρα και η γυναίκα του Αναστασία Νότα από το Μηλιό, ενώ αρκετοί κάτοικοι των Φιλίππων ήρθαν πρόσφυγες από τη Γανόχωρα.

«Κάποιοι είχαν φύγει από την Ανατολική Θράκη στην Αμερική πριν από τον διωγμό του ’22. Ο Γιώργος Μπατζώνης από εκεί έστειλε μια φωτογραφία του το 1918. Είναι ένα ντοκουμέντο για να γνωρίσουν οι φίλοι μας στη Νέα Υόρκη ποιοι ήταν οι πρωτοπόροι», εξηγεί ο κ. Πούλιας.

Αυτή όπως και άλλες φωτογραφίες-πολύτιμες ιστορικές παρακαταθήκες-θα γίνουν κτήμα των φιλιστόρων και μη στο δεύτερο βιβλίο το οποίο ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων.

Δείπνο για τη 12η επέτειο της Αδελφότητα Γανοχωριτών Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Ξενοδοχείο Κόνκορτ, Νέα Υόρκη, 18 Απριλίου 1918