Η Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας «γυρνάει» δεκαετίες πίσω…

Εγκαινιάζεται η έκθεση, στην οποία αναβιώνει η Turmac, μια τεράστια καπνοβιομηχανία η οποία είχε έδρα τη σημερινή Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας-Αποκαλύπτεται μια ακόμα άγνωστη πτυχή της ιστορίας του καπνού στην Καβάλα

Η Καβάλα πάντα ήταν το σημαντικότερο κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στην καλλιέργεια, αλλά κυρίως στην επεξεργασία του καπνού, ανατολικού τύπου και αποτελεί σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Γίνεται το κέντρο των Βαλκανίων όπου δημιουργείται μια κοσμοπολίτικη αστική τάξη. Σ’ αυτό το περιβάλλον γεννιέται η Τουρμάκ, από τον Κιαζίμ Εμίν Μπέη, όπως είπε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, τον συλλέκτη Γιώργο Θωμαρέη και τον Γιάννη Βύζικα, πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στο δημαρχείο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Θωμαρέη, που μας εμπιστεύτηκε τη συλλογή του, για να την εκθέσουμε στην έδρα της Turmac, που είναι η Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. Είμαι βέβαιη, ότι θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες της έκθεσης», δήλωσε η δήμαρχος.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 18 έως και τις 31 Μαΐου 2018, στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας με τίτλο: «Turmac, Καβάλα-Κωνσταντινούπολη-Άμστερνταμ, μία πορεία με επίκεντρο μία πόλη» και οι επισκέπτες θα μπορούν να συνομιλήσουν με τον συλλέκτη, Γιώργο Θωμαρέη, ο οποίος χάρη στο πάθος του για τη συλλογή πακέτων τσιγάρων και άλλων αντικειμένων που αφορούν την μεγάλη καπνοβιομηχανία Turmac, ανέδειξε μία (ακόμα) άγνωστη πτυχή της ιστορίας του καπνού στην Καβάλα.

Η ιστορία της Turmac

Την περίοδο αυτή, ο Kiazim Emin Bey, ένας Οθωμανός μεγιστάνας που ταξίδευε με ιδιωτικό τρένο, ίδρυσε στην Καβάλα την εταιρεία εμπορίας καπνών της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Turmac, η οποία εξελίχθηκε και σύντομα έγινε η κορυφαία καπνοβιομηχανία στον κόσμο! Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, τα τσιγάρα της εταιρείας, από καπνό «μπασμά», ήταν τα καλύτερα σε ποιότητα.

Η Turmac επεκτάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου σήμερα λειτουργεί μουσείο με την ιστορία της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας! Στη διαφημιστική προώθηση του προϊόντος συμμετείχε η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός (και σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 1930), Τζιν Χάρλοου, που διαφήμισε την μάρκα Aparto. Μάλιστα, τα μεταλλικά κουτιά της μάρκας αυτής είχαν τυπωμένα τη φυσιογνωμία της «ξανθής σεξοβόμβας» που κάπνιζε τσιγάρο. Η εικόνα αυτή, αποτέλεσε την κεντρική διαφημιστική στρατηγική της Turmac, για τη διάδοση του καπνίσματος στο γυναικείο πληθυσμό.

Ο συλλέκτης, Γιώργος Θωμαρέης, μίλησε για τη σχέση του με τον φιλοτελισμό, αρχικά, που εξελίχθηκε σε μεγάλη αγάπη για τα ωραία και σπάνια κουτιά τσιγάρων. Η συμφωνία που έκανε με ένα άλλο μεγάλο συλλέκτη κουτιών τσιγάρων, τον κατέστησε αποκλειστικό συλλέκτη της εταιρείας Turmac, μιας εταιρείας που ήταν λίγο γνωστή στους συλλέκτες, παρά τη σπουδαία φήμη της.

Η «σχέση» του με την Turmac άρχισε πριν από 25 έτη. «Η Turmac προωθούσε στον κόσμο το μεγαλείο της Καβάλας. Θέλουμε αυτό το μεγαλείο να το μάθουν οι νέες γενιές και να μοιραστούν το όραμα μας, που είναι να συνεργαστούμε, να αγαπήσουμε την πόλη και να της δώσουμε την παλιά αίγλη», ανέφερε ο κ. Βύζικας, ενώ η κ. Ιωσηφίδου, πρόσθεσε ότι η έκθεση αποτελεί το επίκεντρο των δράσεων για τον εορτασμό της Ημέρας των Μουσείων. Μεταξύ των άλλων εκθεμάτων (πακέτων τσιγάρων, διαφημιστικού υλικού, κ.ά. αντικειμένων), οι επισκέπτες θα δούνε και μία χειροκίνητη μηχανή αγοράς τσιγάρων της εποχής!