Καπναποθήκες: Η απάντηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων προς το ΙΚΚΙΚ «έβγαλε» ειδήσεις για την Καβάλα [έγγραφο]

Η πόλη μας μάλλον χάνει το Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, το οποίο «πάει»... Ξάνθη! - Τι δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού για τα διατηρητέα μνημεία και τη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής μας - Αναγνωρίζεται ο ρόλος του Ινστιτούτου ΚΚΙΚ στον δημόσιο «διάλογο», αλλά...

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού [ΙΚΚΙΚ] έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα ουκ ολίγες παρεμβάσεις για τη βιομηχανική κληρονομιά της Καβάλας και την «τύχη» των διατηρητέων καπναποθηκών, με δημόσιες καταγγελίες-αναφορές προς κάθε αρμόδιο φορέα, με πρώτη την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης [διαβάστε περισσότερα σχετικά πατώντας εδώ].

Από τα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού που «σαπίζουν» στο πρώην κτίριο του ΕΟΚ και τις «ξηλωμένες» στέγες των διατηρητέων καπναποθηκών μέχρι τον πρόσφατο «βανδαλισμό» της Καπναποθήκης Πικιόλι, το ΙΚΚΙΚ και ο πρόεδρός του Γιάννης Βύζικας διατηρούν ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας το θέμα της βιομηχανικής κληρονομιάς της Καβάλας.

Λίγες μέρες πριν, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων ΑΜ-Θ απάντησε σε τρία έγγραφα-καταγγελίες του ΙΚΚΙΚ που αφορούσαν στα παραπάνω θέματα, «βγάζοντας» τις εξής ειδήσεις για την Καβάλα:

1Το Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς που, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, αιτείται το ΙΚΚΙΚ να δημιουργηθεί στην Καβάλα, μάλλον «οδεύει» για… Ξάνθη, αφού σύμφωνα με την Υπηρεσία επίκειται ίδρυση «Μουσείου Τεχνικού Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης», στο χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟ ως «έργο τέχνης & ιστορικό διατηρητέο μνημείο» συγκρότημα κτηρίων (καπναποθήκης – γραφείων), επί των οδών 12 Αποστόλων, Άβδηρων & Ανδρούτσου στην Ξάνθη, ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ!

2Τέσσερις [4] καπναποθήκες της Καβάλας πρόκειται να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός έργου εφαρμογής στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, με επιλογή ως case study το συγκρότημα των τεσσάρων κτιρίων στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Ηπείρου, φερόμενης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου.

3Σε συνέχεια του πανελλαδικής εμβέλειας διαδικτυακού Σεμιναρίου (webinar) που διοργάνωσε η Υπηρεσία το 2022 στην πόλη της Καβάλας, αναδείχθηκε η σημασία της δημιουργίας ενός Πανελλαδικού Δικτύου ΟΤΑ για τη βιομηχανική κληρονομιά, με στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής δράσεων για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη των στοιχείων Βιομηχανικής Κληρονομιάς και την απόδοση τους στο κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, η πόλη της Καβάλας ΔΕΝ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξή της, σε αντίθεση με άλλους δήμους από όλη την Ελλάδα!

Στην κατακλείδα της απάντησής της, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, ωστόσο, αναγνωρίζει τον ρόλο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού στην ανάδειξη θεμάτων που άπτονται της βιομηχανικής κληρονομίας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «ευχαριστούμε δεόντως για τις έγγραφες παρεμβάσεις και προτάσεις σας, οι οποίες καταγράφονται, αξιολογούνται και λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση και σας προσκαλούμε να είστε αρωγός και δημιουργικός εταίρος μας, στη συνεχή και αδιάλειπτη υπερπροσπάθεια και δη σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, της Υπηρεσίας μας και των στελεχών αυτής».

Δείτε παρακάτω το έγγραφο-απάντηση της Υπηρεσίας προς το ΙΚΚΙΚ: