Σπούτνικ Καβάλας: Εκδήλωση για τον Μάη του ’36 και τους Καβαλιώτες Καπνεργάτες

Ομιλίες για την ταραγμένη εκείνη περίοδο στην Καβάλα αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, προβολή αφιερώματος και έκθεση υλικού περιλαμβάνει η εκδήλωση που διοργανώνει το Στέκι Πολιτικής, Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Σπούτνικ Καβάλας

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των καπνεργατών της Καβάλας και τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου του 1936 θα είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργανώνει το βράδυ της Τετάρτης 30/5 το Στέκι Πολιτικής, Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Σπούτνικ Καβάλας στο εντευκτήριο του στην οδό Αρχελάου 8 (πρώην στέκι της Νέας Πόλης). Αμέσως μετά την ομιλία του ιστορικού Νίκου Καραγιαννακίδη, που θα αναφερθεί στον αγώνα των καπνεργατών, και του ερασιτέχνη ηθοποιού Δημήτρη Κουκιά που θα διαβάσει αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Ρίτσου θα προβληθεί αφιέρωμα της ΕΡΤ για τα γεγονότα του Μάη του ’36 στην Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα στο χώρο θα υπάρχει υλικό από τον Μάη του ’68.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Σπούτνικ

«Το Σπούτνικ Καβάλας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ο αιματοβαμμένος Μάης του ’36 και οι Καβαλιώτες Καπνεργάτες», την Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 7.30 μ. μ. στο Στέκι Σπούτνικ, Αρχελάου 8.

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο ιστορικός, Νίκος Καραγιαννακίδης. Παράλληλα, ο ερασιτέχνης ηθοποιός, Δημήτρης Κουκιάς θα διαβάσει αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Μελέτης Κολλινιάτης.

Στη συνέχεια θα προβληθεί το μισάωρο αφιέρωμα της ΕΡΤ με τίτλο «Μάης ’36- Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης».

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει υλικό για τον Μάη του ’68, επιδιώκοντας μ’ αυτό τον τρόπο να υπάρξει μία συνομιλία μεταξύ των μεγάλων κινημάτων της ιστορίας».