Μια εφαρμογή σε γλιτώνει από τις… μέδουσες: Τι γίνεται φέτος με το ενοχλητικό φαινόμενο στις παραλίες της Καβάλας

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημιούργησε ένα πρόγραμμα καταγραφής των μεδουσών μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν, μέσα από το Google Maps, να ενημερώνονται για την εμφάνισή τους

Το καλοκαίρι μπήκε και μαζί του ήρθαν και κάποιοι… απρόσκλητοι και ενοχλητικοί επισκέπτες οι οποίοι ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τους λουόμενους. Όμως, η επιστήμη… μίλησε και δημιούργησε μια εφαρμογή μέσω της οποίας οι κολυμβητές μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή σε ποιες παραλίες της Ελλάδας υπάρχουν αναφορές για παρουσία μεδουσών και σε ποιες όχι.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημιούργησε ένα πρόγραμμα καταγραφής των μεδουσών μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν, μέσα από το Google Maps, να ενημερώνονται για την εμφάνισή τους σε παραλίες της Ελλάδας, αλλά και για το είδος της μέδουσας το οποίο «επισκέπτεται» την εκάστοτε παραλία.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σε Ευβοϊκό κόλπο και Σαρωνικό εμφανίζονται οι μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella, ενώ στον Κορινθιακό είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τις Pelagia noctiluca.

Στις παραλίες της Καβάλας, της Θάσου, του Παγγαίου και του Νέστου προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία μεδουσών, κάτι θετικό, αν αναλογιστούμε ότι το 2017, περίπου την ίδια εποχή, το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο, κυρίως στην Αλάνα της Νέας Ηρακλίτσας (διαβάστε σχετικά εδώ κι εδώ).

Ωστόσο, το καλοκαίρι έχει δρόμο ακόμα και το φαινόμενο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του, εξαιτίας των ρευμάτων της θάλασσας, της θερμοκρασίας του νερού και της πυκνότητάς του σε αλάτι, με την εφαρμογή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας να προσφέρει μια σημαντική υπηρεσία σε τουρίστες και λουόμενους.

Δείτε την εφαρμογή και τον χάρτη στον οποίο καταγράφεται η παρουσία μεδουσών [εδώ]