Ο κύβος ερρίφθη: Το ΤΕΙ ΑΜ-Θ μετατρέπεται σε Διεθνές Πανεπιστήμιο-Διαβάστε όλα τα νέα τμήματα

Η Καβάλα θα γίνει η μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη Θεσσαλονίκη-Ποιες είναι οι νέες σχολές, πως διαμορφώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και τι θα γίνει με τους ήδη πτυχιούχους του ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Ο κύβος ερρίφθη και πλέον το ΤΕΙ ΑΜ-Θ συνενώνεται με τα υπόλοιπα υποψήφια ΤΕΙ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Αθανάσιος Μητρόπουλος, πανεπιστημιακά τμήματα θα υπάρχουν σε 6 πόλεις της Μακεδονίας, μεταξύ αυτών η Καβάλα και η Δράμα, όπου θα υπάρχουν συνολικά 7 πανεπιστημιακά τμήματα.

«Θα αρχίσει η διαβούλευση και πιστεύουμε ότι προς τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε και το νομοθετικό πλαίσιο»

Για το αν έκλεισε η υπόθεση της συνένωσης, υποστήριξε πως «Ναι τελείωσε το ζήτημα, στις 11 Ιουνίου 2018 έκανε την τελευταία της σύσκεψη η Επιτροπή, ολοκληρώθηκε και το πόρισμα  και θα διαβιβαστεί στον κ. Γαβρόγλου, έπειτα θα αρχίσει η διαβούλευση, θα συνταχθεί το νομικό πλαίσιο και πιστεύουμε ότι προς τα μέσα Σεπτεμβρίου-τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε και το νομοθετικό πλαίσιο.




Η ονομασία θα είναι Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα έχει 6 Πανεπιστημιουπόλεις, αυτή της Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κατερίνης και Κιλκίς και μία στην Θεσσαλονίκη. Άρα έχουμε ένα πανεπιστήμιο στο οποίο βέβαια οι κεντρικές υπηρεσίες θα είναι στην Καβάλα και στις Σέρρες, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρώην ΤΕΙ. Οι Σέρρες είχαν τμήμα ΤΕΙ στο Κιλκίς που κλείνει αυτό το τμήμα και στην Κατερίνη συνεχίζει ως σχολή Διοίκησης και Οικονομίας».

Τα νέα τμήματα σε Καβάλα και Δράμα

Όσο για το ποια είναι τα τμήματα που δημιουργούνται σε Καβάλα και Δράμα ο κ. Μητρόπουλος ενημέρωσε πως «Καταρχήν εδώ το πρώην ΤΕΙ διατηρεί τα τμήματα τα οποία είναι τα εξής: Στην Καβάλα έχουμε Σχολή Θετικών Επιστημών, το τμήμα Χημείας, Φυσικής και Πληροφορικής, Σχολή Επιστημών Διοίκησης με 2 τμήματα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και Επιστημών Τεχνολογίας. Στην Δράμα μία Σχολή Γεωτεχνικών επιστημών με δύο τμήματα Οινολογίας και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Αυτά είναι τα 7 τμήματα  που έχει η Καβάλα και η Δράμα μαζί. Η Καβάλα και Δράμα πήραν αυτό που ζήτησαν και μάλιστα θα έλεγα ότι επιπλέον ζητήσαμε για την Δράμα η Σχολή Δασολογίας να είναι πενταετούς φοίτησης, γιατί η Δασοπονίας ήταν τετραετούς φοιτήσεως αυτή την στιγμή και ζητάμε να είναι πενταετούς φοίτησης. Και φυσικά το τμήμα Οινολογίας και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας είναι ένα δυναμικό τμήμα που θα πάει πολύ καλά».

«Μιλάμε για σαφή επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχουν οι απόφοιτοι»

Για το γεγονός ότι από τη στιγμή που μιλάμε πλέον για Πανεπιστημιακές Σχολές, στην ουσία αναφερόμαστε στα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν με τις αντίστοιχες τους, είπε πως «Μιλάμε για σαφή επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχουν οι απόφοιτοι. Να σημειώσω επίσης ότι για το Τμήμα Νοσηλευτικής η απόφαση είναι να απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Θράκης. Δεν έβγαινε ούτως ή άλλως, οι αποστάσεις θα ήταν πάρα πολύ μεγάλες και δε θα ήταν ένα διαχειρίσιμο Ίδρυμα, θα ήταν αρκετά απομακρυσμένο, όπως ήταν ακόμη και όταν το είχαμε μέσα στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ. Είναι πολύ καλύτερο και για τους φοιτητές μας και για το γνωστικό αντικείμενο και για το επιστημονικό μέρος της υπόθεσης να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενδεχομένως στην Ιατρική Σχολή και να πάρει μία άλλη διάσταση».

Δύο προτάσεις για όσους πήραν ήδη πτυχίο

Για το τι γίνεται με όσους έχουν πάρει ήδη πτυχίο πριν την ένωση, εξήγησε: «Λοιπόν για όσους έχουν πάρει πτυχίο πριν τη συνένωση, έχουμε δύο προτάσεις προς το υπουργείο: η μία είναι να καταργήσει τον τίτλο τεχνολογικής εκπαίδευσης και να αποδώσει σε όλους τους αποφοίτους -αυτό πιάνει και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις- τίτλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το δεύτερο το οποίο ζητάμε είναι ότι οι απόφοιτοι όλοι θα μπορούν να επικαιροποιήσουν τα πιστοποιητικά σπουδών τους με αυτά του Πανεπιστημίου, δηλαδή κάποιος ο οποίος έχει πάρει πτυχίο από το τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου πριν από 2-3 χρόνια θα μπορούσε να ζητήσει να επικαιροποιήσει το πιστοποιητικό του και να λέει Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος-Σχολή Μηχανικών Πετρελαίου».

«Η Καβάλα θα γίνει η μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη μετά τη Θεσσαλονίκη στη Βόρειο Ελλάδα»

Για το αν θα πρέπει να περιμένουμε μετά από αυτήν την ένωση και περισσότερους φοιτητές πλέον στην Καβάλα, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε: «Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει όχι απλά να περιμένουμε μόνον περισσότερους φοιτητές, αλλά και πιο ισχυρές, αν θέλετε, πανεπιστημιουπόλεις, δηλαδή αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που έχω είναι ότι η Καβάλα θα γίνει η μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη μετά τη Θεσσαλονίκη στη Βόρειο Ελλάδα. Σκοπός και στόχος μας είναι οι νέες σχολές να βρίσκονται στα μηχανογραφικά για το έτος 2019-2020».