Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών: Όχι στην πολιτική του μίσους στα σχολεία

Την ανάγκη να ανταποκριθούν όλοι στην υποχρέωση για διαπαιδαγώγηση των μαθητών στα ιδανικά της ελευθερίας επισημαίνει η ΠΕΚ

Την δική της θέση στο δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε για το ζήτημα των καταλήψεων τα σχολείων, για την συμφωνία των Πρεσπών, και για το αν αυτές καπελώνονται από ορισμένες παρατάξεις εκμεταλλευόμενες τα πατριωτικά αισθήματα μαθητών και γονιών, παρουσιάζει με δελτίο τύπου της η παράταξη Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών μέσης εκπαίδευσης Καβάλας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΠΕΚ

«Να προφυλάξουμε την εκπαίδευση από ιδέες ολοκληρωτικές, ξένες στη δημοκρατική μας κουλτούρα»

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις ημέρες αυτές στα σχολεία δημιουργεί όχι μόνον ανησυχία για το παρόν αλλά και προβληματισμό για το είδος και την ποιότητα των αντιπαραθέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Η ΠΕΚ από τη συγκρότησή της και σε όλη τη διαδρομή της είναι συνδικαλιστική παράταξη, η οποία – εκτός των άλλων – αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία και ειρήνη, προάγει τον πατριωτισμό και την αγάπη στην πατρίδα, και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας.

Είναι όμως γεγονός, ότι η όξυνση των αντιθέσεων το τελευταίο διάστημα  καλλιεργεί το έδαφος  της μισαλλοδοξίας και της βίας. Η κατάσταση αυτή ενισχύεται από την υπερεκμετάλλευση των πατριωτικών αισθημάτων των μαθητών και των γονέων και την εμπλοκή πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων.

Είναι ανάγκη την περίοδο αυτή, όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση για διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης.

Να προφυλάξουμε τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης από ιδέες ολοκληρωτικές, ξένες στη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, του ελληνικού σχολείου.

Θεωρούμε την οποιαδήποτε απόπειρα εισαγωγής πολιτικής του Μίσους στα σχολεία ως απόλυτα αντιεκπαιδευτική ενέργεια, που υπονομεύει ευθέως τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις εναντίον αυτής της παρακμιακής αντίληψης και χειραγωγικής πρακτικής».