Καβάλα-Βόλος μερικά… παραμύθια δρόμος [φωτογραφίες]

Οι «Παραμυθάδες» βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, καλεσμένοι από τις κατηχητικές συντροφιές Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, όπου τους περίμεναν πολλές εκπλήξεις και μια θερμή φιλοξενία

Καλεσμένη από τις κατηχητικές συντροφιές Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Παραμυθάδες» Καβάλας εκπροσωπήθηκε τις προηγούμενες μέρες στον Βόλο, με τα μέλη της να επιφυλάσσουν εκπλήξεις και τελικά να… εκπλήσσονται από τους οικοδεσπότες, οι οποίοι ετοίμασαν μια θερμή φιλοξενία.

Έτσι εξιστορεί την εξόρμηση ένα μέλος της Ομάδας

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου ήμασταν καλεσμένοι από τις κατηχητικές συντροφιές  Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα για την πόλη του Βόλου για να συναντήσω μικρούς και μεγάλους και να τους αφηγηθώ Χριστουγεννιάτικα παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης.

Ποτέ δεν ξέρεις όταν ξεκινάς τι σου επιφυλάσσει η διαδρομή. Εγώ ήμουν πολύ τυχερή. Όταν έφτασα στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, ένα πραγματικό κόσμημα, στον Δήμο Ν. Ιωνίας Βόλου, με υποδέχτηκαν άνθρωποι εγκάρδιοι, χαμογελαστοί και φιλόξενοι. Η Γεωργία Παράσχου κατηχήτρια, ο πατέρας Αμφιλόχιος και τόσοι άλλοι.

Σιγά-σιγά άρχισαν να καταφθάνουν μικροί και μεγάλοι και να γεμίζει η αίθουσα και αφού μαζευτήκαμε αρκετοί, ο πατέρας Αμφιλόχιος σηματοδότησε, με τον γλυκό του λόγο, την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης γιορτής.

Τα παραμύθια ξεκίνησαν και συνάντησαν πρόσωπα φωτεινά, χαμογελαστά, παιδικά βλέμματα γεμάτα λάμψη. Μικροί και μεγάλοι, με απόλυτη ησυχία, ταξίδευαν μέσα από τα παραμύθια. Ειλικρινά ένα κοινό γεμάτο αγάπη. Και ανάμεσα στα παραμύθια οι παιδικές φωνούλες, με την συνοδεία της μουσικού Χριστίνας Κουρκουβάτη, γέμισαν την ατμόσφαιρα με παραδοσιακά κάλαντα.

Κι αφού τελειώσαμε και ο πατέρας Αμφιλόχιος έκλεισε την εκδήλωση, κάλεσε μικρούς και μεγάλους να κεραστούν, σπιτικά μελομακάρονα από τις γυναίκες της συντροφιάς και τοπικούς χυμούς. Σ΄εμάς τους φιλοξενούμενους οφείλω να το πω, μας έδωσε κεράσματα και για την διαδρομή.

Και φυσικά δεν τελειώσαμε εκεί γιατί μας επιφύλασσαν κι άλλη έκπληξη. Μας δόθηκε δώρο, αντίγραφο της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που υπάρχει στο ναό και όπως μας ενημέρωσε ο π. Αμφιλόχιος, την έφεραν οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Ν. Ιωνίας από την πατρίδα τους στην Μ. Ασία, με πίστη και ευλάβεια στο πρόσωπο της Παναγίας. Από εδώ και στο εξής, η εικόνα θα κοσμεί και το δικό μας παραμυθόσπιτο για να μας ευλογεί.

Πραγματικά ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει μια διαδρομή κι εγώ ένιωσα ευλογημένη που αυτές τις μέρες βρέθηκα κοντά σ’ αυτούς τους τόσο δοτικούς και φιλόξενους ανθρώπους, γιατί μου έδωσαν την ελπίδα, γνωρίζοντας αυτούς και τα παιδιά τους πως η πίστη και η παράδοση μας δεν θα χαθεί.

Σας ευχαριστώ. Ο Θεός να σας έχει καλά. Εις το επανιδείν.