«Σφραγίστηκε» το εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Στο κτίριο είχαν εγκατασταθεί άστεγοι και μια οικογένεια Ρομά η οποία απομακρύνθηκε από τις Αστυνομικές Αρχές, μαζί με τα υπάρχοντα των μελών της

Παρέμβαση των Αστυνομικών Αρχών έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε ιδιόκτητο εγκαταλελειμμένο ακίνητο επί της οδού Βενιζέλου στην Καβάλα. Πιο συγκεκριμένα, το όμορφο νεοκλασικό το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε οικία αστέγων και Ρομά.

Μάλιστα, προ ολίγων εβδομάδων αστυνομικοί είχαν βγάλει μία γυναίκα η οποία έμενε στο οίκημα, αλλά όπως φαίνεται αυτή είχε επιστρέψει. Το πρωί της Τετάρτης 8 Αυγούστου 2019 ωστόσο, έξω από το σπίτι, αστυνομικοί έβγαλαν όλα τα υπάρχοντα που ήταν μέσα, ενώ λίγες ώρες μετά σφράγιζαν το κτίσμα, ώστε να εμποδίσουν νέα κατάληψή του.




Αυτό έγινε κατόπιν νομικής διεκδίκησης του ιδιοκτήτη του οικήματος.

Όπως δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό μέσο η αντιδήμαρχος Καβάλας Ευαγγελία Δρακονάκη για το θέμα: «Έλαβα γνώση και εγώ, όπως όλοι οι συνδημότες μας, ότι στο ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο είναι εγκαταλειμμένο δυστυχώς, παρότι αποτελεί ένα έργο τέχνης, υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι βρήκαν εκεί στέγη, απομακρύνθηκαν όμως πρώτιστα για τη δική τους ασφάλεια».

«Η νομοθεσία που διέπει τα ετοιμόρροπα κτίσματα στηρίζεται σε ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1929»

Η ίδια αναφέρθηκε και στο νομικό πλαίσιο που δεν ευνοεί μία λύση για τα πολλά εγκαταλειμμένα κτίσματα στον αστικό ιστό της πόλης. «Κλείνοντας 18 χρόνια υπηρεσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορώ να πω ότι η όλη νομοθεσία που διέπει τα επικίνδυνα κτίσματα ή τα ετοιμόρροπα κτίσματα είναι μία νομοθεσία που στηρίζεται σε ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1929, μη σας τρομάζει η χρονολογία όμως, είναι από τα λίγα παλαιά εξαιρετικά νομοθετήματα, έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις, αλλά γενικά είναι ένα νομοθέτημα που δίνει βήμα-βήμα τις ευθύνες, τις αρμοδιότητες και το τι πρέπει να κάνει ο καθένας, είτε είναι ιδιώτης είτε συνιδιοκτήτης είτε υπηρεσίες, αλλά πουθενά δεν μπορεί να αρθεί η δέσμευση ή η υποχρεωτικότητα της συντήρησης των κτισμάτων αυτών από τους ιδιοκτήτες. Στην Ελλάδα η έννοια της ιδιοκτησίας είναι πάρα πολύ ισχυρή. Πάντοτε ο Έλληνας πάσχιζε να έχει το δικό του σπίτι, να το δώσει στα παιδιά του και άρα η ευθύνη του ιδιοκτήτη να έχει ένα ασφαλές πρωτίστως κτίσμα, αλλά και αισθητικά, δεν αίρεται από κανένα νομοθέτημα».