Ξενοφών Κροκίδης: Όχι στα υπερβολικά, ναι στα κλιμακωτά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανωνυμία των πασχόντων αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και συστήνει ψυχραιμία και ενημέρωση από τους καθ' ύλην αρμόδιους

Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης σχολιάζει σε δηλώσεις στον ALPHA Radio 88,6 ως υπερβολικά τα προληπτικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και συστήνει ψυχραιμία και ενημέρωση από τους ειδικούς.

Να διασφαλιστεί η ανωνυμία των πασχόντων

«Πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανωνυμία των πασχόντων, επειδή υπάρχουν και ακραίες εκδηλώσεις. Αν πάμε στα μέτρα τώρα, αν ο ιός πάρει διαστάσεις, πρέπει να γίνεται ένα τηλεφώνημα στον αριθμό 210 5212054 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας από τους ανθρώπους που υποψιάζονται ένα ύποπτο κρούσμα, περιγράφοντας τι ισχύει και φυσικά αναφέροντας αν έχουν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία ή έναν χώρο όπου έχουν πάει πάσχοντες, όπως το τμήμα λοιμωδών περιστατικών. Επίσης, θα πρέπει, όσοι πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα και πηγαίνουν στα νοσοκομεία, να το αναφέρουν εξ αρχής και όχι να περιμένουν με τον υπόλοιπο κόσμο να εξετασθούν, γιατί υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν τον ιό, όπως έγινε με την κυρία από την Αθήνα που βρέθηκε με τον ιό.  Πάντως ,σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν έχουμε ακόμη πανδημία, όμως ο ιός έχει τα χαρακτηριστικά πανδημίας. Η διαφορά μεταξύ ενδημίας και πανδημίας έχει να κάνει και με το σε πόσες χώρες έχει εξαπλωθεί ο ιός. Τα τελευταία νέα μας λένε πως έχει εξαπλωθεί σε 50 χώρες στις 5 ηπείρους και πρόσφατα στην Αφρική και στην Αλγερία και αυτό εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως και σε όλες τις τρίτες χώρες με τους τεράστιους πληθυσμούς. Στο Νοσοκομείο Καβάλας κάνουμε τα πάντα για να είμαστε προετοιμασμένοι και απόλυτα έτοιμοι, ενώ έγινε ενημέρωση όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου», δήλωσε ο κ. Κροκίδης.

Τα μέτρα θα πρέπει να είναι κλιμακωτά και όχι υπερβολικά

Ο κ. Κροκίδης υπογράμμισε πως τα μέτρα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι κλιμακωτά. «Φυσικά θα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα και να τα έχουμε στην άκρη σε περίπτωση που η ασθένεια πάρει διαστάσεις στη χώρα μας. Αν όμως τώρα πάρουμε τα πολύ αυστηρά μέτρα, αύριο τι θα κάνουμε; Επισημαίνω φυσικά πως και εμείς οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε εκπαιδευμένοι και να λέμε τα σωστά συμπτώματα στους γιατρούς».

Κανένα θέμα με το 4ο ΕΠΑΛ

Ο κ. Κροκίδης δήλωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πατέρα ενός μαθητή του 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας ο οποίος ταξίδεψε στη Σικελία. «Πρώτα από όλα να πω ότι η Σικελία δεν είναι ύποπτη περιοχή. Ας επικρατήσει η λογική. Υπάρχουν επιστήμονες που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και μπορούν να δώσουν τις απόλυτες απαντήσεις. Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου έπρεπε να υπάρχουν σποτάκια στα Μέσα Ενημέρωσης για να ενημερωθεί ο κόσμος που θα απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ και θα πει τι του συμβαίνει. Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερωθεί το Νοσοκομείο, ο ασθενής να έρθει στον ειδικό χώρο που φτιάξαμε για την περίπτωση αυτή. Αυτός ο χώρος επισημαίνουμε πως δεν είναι το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Στον συγκεκριμένο χώρο το ύποπτο κρούσμα θα μπει με μάσκα και μετά ντυμένοι κατάλληλα γιατροί και νοσηλευτές θα του πάρουν το ιστορικό και τα δείγματα που θα σταλούν στο εργαστήριο αναφοράς της γρίπης το οποίο διευθύνει η καθηγήτρια κ. Παππά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η αλυσίδα των πραγμάτων», ανέφερε ο κ. Κροκίδης.