Άρωμα… Ελληνικής Επανάστασης από την Καβάλα. Πώς το 1821 εμπνέει την αρωματοποιία και τη ζωγραφική

Ο Μάνος Γερακίνης, μαζί με τις πινελιές του Γιώργο Σταθόπουλου, «διηγείται» και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο την ιστορία της Ελλάδας που επαναστατεί και αναδύεται μέσα από τις ξυλώδεις νότες της Ανατολής

Η Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια μετά, μπορεί να εμπνεύσει και σήμερα μέσα από πιο σύγχρονες αγωνίες. Η τέχνη μεταφέρει με τρόπο προσωπικό την έμπνευση από τις αξίες της Ελληνικής Επανάστασης. Στη σκέψη του γεννημένου στην Καβάλα, Μάνου Γερακίνη, ιδιοκτήτη και εμπνευστή του Manos Gerakinis Parfums, τα οποία έχουν κατακτήσει τον κόσμο, ήταν η πρόκληση της συνάντησης με έναν σημαντικό Έλληνα εικαστικό όπως ο Γιώργος Σταθόπουλος και η δημιουργία ενός συλλεκτικού αρώματος.

Ο Γιώργος Σταθόπουλος, αγαπημένος ζωγράφος της Ελλάδας, έχει συνδεθεί με τον ελληνικό ήλιο και το φως, το αττικό τοπίο. Τα έργα του συνδέονται με τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους, καθώς μεταφέρει με τρόπο μοναδικό την αίσθηση της Ελλάδας για όλους μας όπου και αν βρεθούμε και μας συνδέει με τις αξίες μας ως έθνος.

Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις, αναφερόμενος στην τέχνη του και τα αναγνωρίσιμα πουλιά που επιλέγει ο ζωγράφος ως θέμα συχνά, μίλησε για  την ικανότητά του να καταγράφει επίμονα τη σύγχρονη απελπισία «που αυτόματα γίνεται και εθνική» αναδεικνύοντας το πόσο σύγχρονος και παράλληλα εθνικός μπορεί να είναι.

Για τον Μάνο προσωπικά, ήταν πρόκληση η δημιουργία του συλλεκτικού αρώματος “Anthem” και η έμπνευση βασίστηκε στην ελευθερία, την ανδρεία και την ανεξαρτησία, έννοιες που αποτυπώνονται στα πουλιά του Σταθόπουλου, ο οποίος φιλοτεχνεί τη συσκευασία του αρώματος το οποίο έχει νότες από κρητικό λάβδανο, κρόκο Κοζάνης (σαφράν) και κεχριμπάρι (άμπερ) και διηγείται» την ιστορία της Ελλάδας που επαναστατεί και αναδύεται μέσα από τις ξυλώδεις νότες της Ανατολής.

«Η επανάσταση ως προσέγγιση εσωτερική και εξωτερική ενώνει δύο χώρους φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους, καθώς αφορούν διαφορετικές αισθήσεις, οι οποίες, ωστόσο, απευθύνονται στον σύγχρονο “επαναστατημένο” άνθρωπο. Κάπως έτσι φαντάστηκα την ελευθερία μέσα από το έργο του σημαντικού εικαστικού μας και τo “Anthem”», αναφέρει ο Μάνος Γερακίνης.

Το “Anthem” θα κυκλοφορήσει στην αριθμημένη έκδοση των 21 αρωμάτων και θα είναι υπογεγραμμένο από τον Γιώργο Σταθόπουλο και τον Μάνο Γερακίνη.

Περιηγηθείτε στον γεμάτο αρώματα και αισθήσεις κόσμο του Μάνου Γερακίνη μπαίνοντας στη σελίδα του Manos Gerakinis Parfums εδώ.