Η Καβάλα στο Primeathon2021: Το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος, «αντικείμενο» ενός… 24ωρου διεθνούς διαγωνισμού!

Μεταπτυχιακοί φοιτητές και ακαδημαϊκοί από την Καβάλα διαγωνίστηκαν για 24 συνεχόμενες ώρες μαζί με 64 φοιτητές από 12 πανεπιστήμια 11 διαφορετικών χωρών από Ευρώπη και Αμερική - Τι αποκόμισαν από την εμπειρία

Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς ακριβώς θα μοιάζει το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος; Αυτό ακριβώς εξέτασε φέτος το Primeathon2021. Πριν από λίγες ημέρες, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του παραρτήματος Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος συμμετείχε με έξι μεταπτυχιακούς φοιτητές και δύο ακαδημαϊκούς στο #Primeathon2021.

Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό 24 συνεχόμενων ωρών στον οποίο συμμετείχαν 64 φοιτητές από 12 πανεπιστήμια 11 διαφορετικών χωρών από Ευρώπη και Αμερική.

Η ιδέα του διαγωνισμού hackathon ιδρύθηκε μέσα από το διεθνές πανεπιστημιακό δίκτυο PRIME networking στο οποίο συμμετέχει το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και επομένως έλαβε το όνομα “Primeathon”. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές να συνεργαστούν σε online περιβάλλον με άλλους φοιτητές από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά αντικείμενα σπουδών.

Στόχος αυτής της διαπολιτισμικής εμπειρίας, είναι οι φοιτητές να προσθέσουν αξία στις τρέχουσες σπουδές τους, να εκτεθούν σε ένα διεθνές εργασιακό και ερευνητικό περιβάλλον και να μάθουν να επιλύουν προβλήματα μέσα από διαφορετικές οπτικές, στο πλαίσιο συνεργασίας με άτομα διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων όπως τα οικονομικά, η μηχανική, η πληροφορική και το μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος, Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Μαρδύρη, «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και συγκεκριμένα της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας υλοποιεί εκτενείς συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Άμεσος στόχος του Τμήματος αποτελεί η ανάπτυξη και η ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης στο αντικείμενο της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

»Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες του Τμήματος, προβάλλεται η Καβάλα ως μία περιοχή επιστημονικής κουλτούρας στο αντικείμενο και ταυτόχρονα γίνεται αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο.

»Ενδεικτικά κάποιος από τις θεματικές του διαγωνισμού αφορούσαν στην επίδραση της τεχνικής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον, τον βιο-φιλικό σχεδιασμό (Biophilic Design) εργασίας, την επίδραση της επαυξημένης πραγματικότητας στην εκπαίδευση, την υποστήριξη της ευεξίας των εργαζομένων που απασχολούνται απομακρυσμένα κ.ά.  Στο τέλος του διαγωνισμού αναδείχθηκαν 3 νικητήριες ομάδες, μια σε κάθε διαγωνιζόμενο τμήμα (track)».

Να σημειωθεί ότι η φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος MBA Εxecutive Άννα Φιλοθεΐδου συμμετείχε στην ομάδα που έλαβε το πρώτο βραβείο στο track 2 με τίτλο “How can companies support employee’s psychological well-being in long-term remote work to avoid decreased productivity”».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΔΙΠΑΕ και ένας από τους μέντορες του Primeathon 2021 Γιώργος Θερίου ανέφερε στο KAVALA POST για την εμπειρία του Primeathon 2021: «Ήταν μια δυναμική και πλούσια εμπειρία για όλους. Είχε προσπάθεια, σκληρή δουλειά, εξάντληση, απογοήτευση, δημιουργικότητα, χαμόγελα, επιβράβευση, γνωριμίες, και, ελπίζουμε, αλλαγή στάσεων. Ήταν ουσιαστικά, μια πραγματική προσομοίωση εντατικής και ανταγωνιστικής εργασίας μέσα σε 24 ώρες. Μόνο να κερδίσει μπορεί κάποιος μέσα από αυτό. Επομένως για εμάς όλες οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν νικητές γιατί όπως μας αρέσει να λέμε και στους φοιτητές μας, η πραγματική ανάπτυξη ξεκινάει μόνο έξω από τη ζώνη άνεσής μας».