Εντός Μαΐου διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για 30-44 ετών. Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για 18-29

Αναλυτικά η νεότερη επίσημη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της πανδημίας του κορονοϊού - Όλες οι ημερομηνίες-«κλειδί»

Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τους πολίτες ηλικίας 30 έως 44 και αυτό θα γίνει σταδιακά, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Την ίδια ώρα, απαντήσεις για τον εμβολασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για όλο το φάσμα των επιλογών των εμβολίων για το ηλικιακό τόξο από 30 έως 44 ετών θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Επισήμανε δε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και θα προηγηθούν οι 40-44 ετών, θα ακολουθήσουν οι 39-35 και τέλος οι 30-34 ετών.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως ανάλογα με την πορεία των ραντεβού αυτών των ηλικιακών ομάδων και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες, είναι πιθανό εντός του Ιουνίου να ανοίξουν τα ραντεβού εμβολιασμών για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες των 25 – 29 και 19 – 24.

Δίνοντας τα στοιχεία για την μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας είπε πως σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 90.000 και αναμένεται να φτάσουν τις 110.000 μέχρι το τέλος της ημέρας.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.740.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της Johnson&Johnson, είπε ότι θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τη μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Σε σχέση με την απόφαση της ΕΕ να μην ανανεώσει την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο, σημείωσε ότι αυτό δεν επηρεάζει τη φετινή χρονιά και πρόσθεσε ότι όλες οι δόσεις της AstraZeneca είτε είναι πρώτες είτες δεύτερες, είναι εξασφαλισμένες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.

Εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα

Κατόπιν, ο κ. Θεμιστοκέλους, παρουσίασε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα.

  • Στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 58% και το ποσοστό αυτό εάν συνυπολογιστούν τα κλεισμένα ραντεβού φτάνει στο 73%.
  • Στους άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 63% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 68%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80 – 84 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 64% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 69%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75 – 79 όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συμμετοχή, έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 73% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 80%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 59% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 75%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 65 – 69 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 42% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 75%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 60 – 64 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 54% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 68%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 55 – 59 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 23% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 62%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 50 – 54 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 17% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 57%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 45 – 49 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 11% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 50%.
  • Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 82% και των νοσηλευτών στο 63% και στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών.

Παραδόσεις εμβολίων

Σε ό,τι αφορά στις παραλαβές των εμβολίων, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας είπε ότι προχωρούν κανονικά και ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων για τον Μάιο, το οποίο έχει ως εξής:

Εντός του Μαΐου η Ελλάδα αναμένει 2,15 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Pfizer, 350.000 από την Moderna, 220.000 από την Johnson & Johnson (αναμένεται επιβεβαίωση για ακόμη 80.000). Από την AstraZeneca αναμένεται η επιβεβαίωση των παραδόσεων ώστε να φτάνουν στην Ελλάδα 450.000 δόσεις το μήνα.

Θεοδωρίδου: Συνέπεια στις δύο δόσεις του εμβολίου

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου από την πλευρά της αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της σύστασης της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε δύο χώρες.

Όπως είπε πρόσφατα αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού σε Μ. Βρετανία και Γερμανία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε ηλικίες από 40 ετών αντί 30 που ήταν μέχρι τώρα και στη Γερμανία σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών. Η ίδια ξεκαθάρισε πως αυτές οι αναθεωρήσεις στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας ειδικότερα.

Αναφερόμενη στη χορήγηση άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού για τη δεύτερη δόση, είπε ότι βρίσκεται υπό μελέτη. Όπως είπε, η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει καταγεγραμμένα, τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθεσε πως η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται με όσους έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως μέχρι να υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις συστήνεται σε όλους τους εμβολιασμούς να ισχύει η συνέπεια, δηλαδή η πρώτη και η δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο.

Εμβολιασμός παιδιών

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε επίσης για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών. Όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές, είπε και αναφέρθηκε στις μελέτες από τη Pfizer που αναμένουν την έγκρισή τους για παιδιά από 12 ετών. Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα, πρόσθεσε.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι πάντα η προσέγγιση για τον εμβολιασμό των παιδιών πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους.

«Στόχος του εμβολίου στα παιδιά είναι η μείωση της διασποράς στην κοινότητα», τόνισε. Ναι μεν σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών, αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, επανέλαβε.

«Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων», κατέληξε.