Σε πτωτική τροχιά όλοι οι δείκτες της πανδημίας-Τι θα γίνει με τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης με έναν θάνατο ανακοινώθηκαν επισήμως, ενώ διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών-Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35-39 ετών

Στην πορεία της πανδημίας και στις αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης 26 Μαΐου 2021 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει πέσει στα 1.775 την ήμερα, σαφώς κάτω από τα 2.000. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον στα 37 έτη και συνεχίζεται η αύξηση στις νεαρότερες ηλικίες, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά κάτω από το 4%.

Σε όλες τις περιφέρειες παρουσιάζεται σταθεροποίηση ή μείωση των κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία». Οι νοσηλευόμενοι είναι 3.047 και παρουσιάζουν σημαντική μείωση, όπως και ο αριθμός νέων εισαγωγών, με μέσο όρο πλέον στις 244 την τελευταία εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, άνοιξε η πλατφόρμα για τους 35-39 ετών και έκλεισαν ήδη περισσότερα από 102.000 ραντεβού. Το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε: «Από την έναρξη των εμβολιασμών, 27 Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις σε γυναίκες 36,44,47 και 61 και η μία σε άντρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς απεβίωσε».

Οι αποφάσεις της Επιτροπής για το AstraZeneca

«Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του ρίσκου θρόμβωσης/θρομβοπενίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συνέχιση του εμβολιασμού ως έχει. Διαπιστώνεται ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Επίσης τα mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Όσον αφορά στη 2η δόση, συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη δεύτερη δόση. Στο ΗΒ σε 9 εκ. δόσεις, μόλις πέντε περιπτώσεις», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

*Πηγή: protothema.gr