Νέα εποχή για το κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου των Κρηνίδων

Ο Δήμος Καβάλας μπορεί να υποβάλει πλέον πρόταση, ώστε οι εργασίες οι οποίες πρέπει να γίνουν στο Γυμνάσιο-Λύκειο των Κρηνίδων να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ η οποία για πρώτη φορά ενεργοποιεί πρόσκληση για ένα μόνον έργο-Αυτοψία Μέτιου στις εργασίες

Στο Γυμνάσιο-Λύκειο των Κρηνίδων στην Καβάλα βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου 2021 ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για το έργο και να απαντήσει στις μομφές οι οποίες ακούστηκαν για το θέμα εναντίον.

«Σήμερα είναι μια μέρα χαράς», σχολίασε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στο έργο της αναβάθμισης (ενεργειακής και υποδομών και με την προοπτική δημιουργίας και νέας κτιριακής εγκατάστασης) του κτιρίου του σχολείου, συμπεριλαμβανομένης και της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης τόνισε ότι η Περιφέρεια αφουγκράζεται τα προβλήματα κάθε τοπικής κοινωνίας, τα ιεραρχεί και τα υλοποιεί, ο βουλευτής Καβάλας με τη ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη την οποία πήρε το θέμα μετά από τις κατάλληλες ενέργειες της Περιφέρειας και όσων συνέδραμαν αυτές, ενώ ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, Κώστας Στεφανίδης δήλωσε ότι οι γονείς θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι μόλις το έργο πάρει σάρκα και οστά.

Η δήλωση του Χρήστου Μέτιου

Λόγω του ότι το θέμα που έχει προκύψει με το Γυμνάσιο-Λύκειο Κρηνίδων έχει προκαλέσει σχόλια και συζητήσεις, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:

  • Πρώτον, ενημερώνω ότι έχω υπογράψει πρόσκληση για την αναβάθμιση σχολικών υποδομών, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας μπορεί να υποβάλει πρόταση, ώστε οι εργασίες που πρέπει να γίνουν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κρηνίδων να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια.
  • Δεύτερον, η πρόσκληση αυτή δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί νωρίτερα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, κατευθύναμε πρόσθετους, έκτακτους, πόρους από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη της υγείας και της επιχειρηματικότητας. Δεν είχαμε συνεπώς διαθέσιμους πόρους, καθώς καλύψαμε το ήδη υψηλό ποσοστό υπερδέσμευσης (207%).
  • Επιπλέον, μόλις πρόσφατα, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (ΦΕΚ υπερδέσμευσης, ολοκλήρωση της αξιολόγησης έργων υγείας και επιχειρηματικότητας), ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε 3 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσκληση που αφορά στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων. Και θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιούμε πρόσκληση για ένα μόνον έργο. Και το κάνουμε για αυτό το συγκεκριμένο σχολείο.
  • Τρίτον, τα τελευταία πέντε χρόνια, για αναβάθμιση σχολικών υποδομών, έχουμε ενεργοποιήσει δύο προσκλήσεις που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Μέσω αυτών των προσκλήσεων, η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 850.000 ευρώ την ανακαίνιση του 21ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας και με επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας. Και τα δύο αυτά έργα τα υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας.
  • Τέταρτον, το ότι η νέα πρόσκληση της Περιφέρειας για το Γυμνάσιο-Λύκειο Κρηνίδων επρόκειτο να ενεργοποιηθεί μετά το καλοκαίρι, το είχα κάνει γνωστό έγκαιρα, εδώ και καιρό, σε όλους τους θεσμικούς φορείς της Καβάλας.

Για τον λόγο αυτό, θεωρώ άστοχες και αδικαιολόγητες τις μομφές που ακούστηκαν εναντίον της Διοίκησης της Περιφέρειας.

Θέλω να δηλώσω επίσης πως για το θέμα του σχολείου είχα επανειλημμένες επικοινωνίες και με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και με τους βουλευτές Μακάριο Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη και βέβαια με το δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, τους οποίους από την πρώτη στιγμή ενημέρωσα για τις διαδικασίες χρηματοδότησης του έργου, για το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης αλλά και για τη δεδομένη πρόθεσή μας το ζήτημα να επιλυθεί.