Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ: «Συστράτευση» φορέων με επίκεντρο τα παιδιά [φωτογραφίες]

Δράση του Κέντρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης-Μίνι «συνέδριο» με στόχο ένα κοινό σχέδιο δράσεων, αλλά και την εύρεση μιας οικογένειας για τα παιδιά που είναι σε Ιδρύματα

Η 19η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Κακοποίησης στις 19 Νοεμβρίου και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πραγματοποίησε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Καβάλα, συνάντηση δικτύωσης με εκπροσώπους δημοσίων φορέων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τομέα της παιδικής προστασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας, από το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Καβάλας και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν κυρίως η αμοιβαία ενημέρωση και η πληροφόρηση των φορέων σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, η ανταλλαγή απόψεων και η διασύνδεσή τους για μελλοντική συνεργασία, μέσω παραπομπών και δράσεων ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

«Θέλαμε να κάνουμε μια δικτύωση όλων των φορέων οι οποίοι έχουν σχέση με το παιδί. Παράλληλα, προβάλουμε και το θέμα της αναδοχής, όπου πάνω από 1.450 παιδιά -μεταξύ αυτών και παιδιά με αναπηρίες- βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε Ιδρύματα και σκοπός είναι να βρεθεί μια οικογένεια και αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του μίνι συνεδρίου που κάνουμε σήμερα», δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ Αναστασία Τζαμπαζλή.

Παράλληλα, πληροφόρησε ότι αυτήν τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης φιλοξενούνται 16 παιδιά, ενώ έγιναν και 16 αναδοχές. «Είμαστε πολύ ψηλά σε ποσοστά αναδοχής στην Περιφέρεια», πρόσθεσε η κ. Τζαμπαζλή, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τα παιδιά του Κέντρου Πρόνοιας τις άγιες μέρες που έρχονται.

Από την πλευρά του το αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ και υπεύθυνος του Παρατήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας, Ιορδάνης Αγγελιάδης, τόνισε ότι στα δύο χρόνια θητείας της νέας Διοίκησης έχουν γίνει πολλά βήματα τόσο στο πεδίο των αναδοχών και της βελτίωσης των συνθηκών για τα φιλοξενούμενα παιδιά όσο και στο κτιριακό, σημειώνοντας παρεμπιπτόντως ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου της πρώην Παιδόπολης το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά πριν από μερικά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, ενημερώθηκαν για τις ενέργειες των άλλων φορέων, ενώ έγινε και ένα προσχέδιο για κοινές δράσεις οι οποίες θα γίνουν στο μέλλον, στο μέτρο που το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου 2021, θα υλοποιηθεί ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή των φιλοξενούμενων παιδιών του Π.Π.Π. Καβάλας στην πόλη της Ξάνθης, με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς και η σύνδεση των φιλοξενούμενων παιδιών του Π.Π.Π. Καβάλας με τους φιλοξενούμενους του οικοτροφείου του ΠΑμεΑ  Ξάνθης. Η δράση θα περιλαμβάνει δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών στο ΠΑμεΑ Ξάνθης, μεσημεριανό φαγητό, περιήγηση στην πόλη, καφέ κλπ.