Αγία Αγάθη: Η προστάτιδα κατά του καρκίνου του μαστού στον Δήμο Παγγαίου [φωτογραφίες]

Το ιερό παρεκκλήσιο εγκαινιάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο

Τ ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Αγάθης είναι το μοναδικό στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης. Βρίσκεται στον Δήμο Παγγαίου χάρη στην ευσέβεια δύο δημοτών της περιοχής και κοσμεί το χωριό του Πλατανοτόπου.

Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο. Ανήκει στην ενορία του Πλατανοτόπου της Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως.

Το κοντινότερο μέρος που υπάρχει άλλο ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Αγάθη είναι στην πόλη της Καρδίτσας και από εκεί και μέχρι τον Έβρο δεν υπάρχει άλλη εκκλησία με το όνομά της.

Κτήτορες του συγκεκριμένου ναού είναι το ζεύγος Αθανασίου και Αγάθης Στεφανίδη, ενώ η συγκεκριμένη Αγία είναι προστάτιδα κατά του καρκίνου του μαστού.

Η Αγία Αγάθη είναι μάρτυρας της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, η οποία έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, (249-251 μ. Χ.).

Όσα γνωρίζουμε γι’ αυτήν προέρχονται κυρίως από τις δύο διηγήσεις του μαρτυρίου της. Η πρώτη και αρχαιότερη είναι γραμμένη στα λατινικά από κάποιον ανώνυμο πιστό, ενώ η δεύτερη, η ελληνική, είναι μεταγενέστερη και επίσης από ανώνυμο συγγραφέα.

Τον 9ο αι. ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιος (843-847), συνέταξε Εγκώμιον εις την Αγίαν μεγαλομάρτυρα του Χριστού Αγάθη. Το Εγκώμιον αυτό στηρίζεται σε πληροφορίες που παρείχε το ελληνικό μαρτύριο της αγίας.