Η Καβάλα τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων [φωτογραφίες]

Εκδήλωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, της Αρμενικής Κοινότητας Καβάλας και του Δήμου Καβάλας, με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου της πόλης

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Αρμενική Κοινότητα Καβάλας πραγματοποίησαν εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής 15 Απριλίου 2022, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

Στην εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, πήρε μέρος το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη

Ο πόνος Ελλήνων και Αρμενίων έχει γεμίσει πολλές από τις πιο ματωβαμένες σελίδες της Ιστορίας των τελευταίων αιώνων. Σελίδες που λεκιάστηκαν από γενοκτονίες, φρικαλεότητες, εκπατρισμούς σαν αντάμωσαν τη γραφίδα των Νεότουρκων, που μοναδικό τους στόχο είχαν να γίνουν σουλτάνοι στη θέση των σουλτάνων, έχοντας, μάλιστα, σαν προμετωπίδα παραφρασμένο το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: Ελευθερία, Ισότητα και Δικαιοσύνη.

Μόνο που ή στην τουρκική γλώσσα οι λέξεις άλλαξαν νόημα ή ήταν ψευδεπίγραφο το Κίνημα αυτών που επέφεραν σημαντική δημογραφική αλλοίωση στις περιοχές όπου ζούσαν Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι, επιβάλλοντας τα αιμοβόρα σχέδιά τους και αφαιρώντας εκατομμύρια ζωές. Ένα ρατσιστικό Κίνημα σφράγισε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με το αίμα των προγόνων σας και των προγόνων μου. Είναι ηλίου φαεινότερο το τι συνέβη.

Πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας και, πλέον, κανείς δε δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει. Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη πολλά κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει επισήμως τις γενοκτονίες, όπως υπάρχουν και εκατομμύρια άνθρωποι που μεγαλώνουν δίχως να αντιλαμβάνονται την αξία της ισόβιας καταγγελίας αυτών που σήκωσαν άλικα κύματα στον ρου της ιστορίας.

Και είναι χρέος μας απέναντι στην μνήμη αυτών που χάθηκαν κι αυτών που ξεριζώθηκαν. Ακόμη και απέναντι στην ίδια την παγκόσμια ιστορία, είναι χρέος μας να μην αφήσουμε ούτε να ξεχαστούν ούτε να επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα. Για εμάς τους Καβαλιώτες είναι κάτι περισσότερο, αφού δεν ήταν ούτε λίγοι ούτε άσημοι οι Αρμένιοι της Διασποράς που κόσμησαν και κοσμούν την προσφυγούπολή μας.