Θόδωρος Μουριάδης: Σήμερα τιμούμε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία μας [φωτογραφίες]

Επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο μνημείο πεσόντων από τον Δήμαρχο Καβάλας για την 109η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, 109 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό, ύψωσε το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου 2022 την ελληνική σημαία μπροστά στο παλιό υδραγωγείο (Καμάρες).

Προηγήθηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, πομπή στην οδό Κουντουριώτου, στην οποία συμμετείχαν οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές ευχές του τόπου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων.

Με την ευκαιρία της επετείου ο Θόδωρος Μουριάδης δήλωσε:

«Σήμερα τιμούμε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία μας. Οι πρόγονοί μας, με περίσσευμα θάρρους και ανδρείας, κατάφεραν να ενσωματώσουν την Καβάλα στον εθνικό κορμό και να της προσφέρουν ένα λαμπρό μέλλον. Η αυταπάρνηση με την οποία λειτούργησαν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, θα αποτελεί εσαεί τον φωτεινό οδοδείκτη μας».

Το Ιστορικό

Στις 26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό «Δόξα» καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με την βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον θαλάσσιο κόλπο, καταλαμβάνει την πόλη.

Ο πλωτάρχης Α. Κριεζής με ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στο λιμάνι της Καβάλας (στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη), κατευθύνεται στο Διοικητήριο, το παλιό Δικαστήριο, και κάτω από τις ζητωκραυγές των εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης, υψώνει την Ελληνική Σημαία.

Από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»  ο Στόλαρχος Π. Κουντουριώτης  στέλνει ένα αξέχαστο ραδιοτηλεγράφημα:

«Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30′ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».