Ο ιστορικός και μεγαλοπρεπής ιερός Ναός της Παναγίας της Θάσου γιορτάζει «πλήρως» μετά από 2 χρόνια

Θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της εικόνας της Κοιμήσεως της Παναγίας και η ακολουθία του ιερού Επιταφίου, ενώ των ιερών Ακολουθιών θα προστεί ο Μητροπολίτης Στέφανος-Η ιστορία του Ναού-Αναλυτικά το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων

Ο ιστορικός και μεγαλοπρεπής ιερός Ναός της Παναγίας της Θάσου αποτελεί επί πολλά έτη το πνευματικό καταφύγιο πολλών πιστών της νήσου και ταυτόχρονα είναι τόπος και σημείο προσκυνητών και επισκεπτών που προστρέχουν καθημερινώς και ειδικότερα την ημέρα της Κοιμήσεως της Μεγαλόχαρης προκειμένου να τιμήσουν την πρέσβειρα και μεσίτρια όλων των ανθρώπων.

Ο σημερινός Ναός αποπερατώθηκε το 1831 από Καστοριανούς με χρήματα των κατοίκων του χωριού και της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Το τέμπλο της ολοκληρώθηκε το 1881. Η εκκλησία έχει ύψος 18 μέτρα, ο ρυθμός της είναι βασιλική με τρούλο και αποτελεί κομμάτι της ζωής των κατοίκων. Η ιστορία του ιερού Ναού μαρτυρεί κοινωνική και εθνική προσφορά στον τόπο. Σε δύσκολα χρόνια της τουρκοαιγυπτιακής κατάκτησης η Εκκλησία ήταν το εθνικό κέντρο του νησιού και ήταν σημείο συσπειρώσεως σύσσωμου του λαού της Θάσου.

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και όπως αρμόζει στην Παναγιά καταρτίσθηκε και φέτος το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων. Σημαντικό θεωρείται μετά από 2 χρόνια η πραγματοποίηση της επισήμου λιτανεύσεως της θαυματουργού εικόνας της Κοιμήσεως της Παναγίας, όπως επίσης και η ακολουθία του ιερού Επιταφίου και των εγκωμίων της Παναγίας, ανήμερα της Εορτής της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου το απόγευμα. Των ιερών Ακολουθιών θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.