Καβάλα: Επίτιμος διδάκτορας του ΔΙΠΑΕ ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Το μήνυμα του Παναγιότατου από την Καβάλα για την προστασία του περιβάλλοντος μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) ανακηρύχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου 2022 στην Καβάλα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο μεγάλο αμφιθέατρο της σχολής.

Ο Παναγιότατος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά για την ύψιστη τιμή που του έγινε, μια τιμή που όπως είπε, αντανακλάται προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις πρωτοβουλίες που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια για την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι πρωτοβουλίες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο απειλείται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είχαν παγκόσμια απήχηση, ενώ σημείωσε πως είχαν συγκινητική ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους. Αναφέρθηκε στα επιστημονικά και θεολογικά συνέδρια και συμπόσια που διοργάνωσε εν πλω το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και στις διακηρύξεις που υπεγράφησαν, στέλνοντας προς όλους το επίκαιρο και επιτακτικό μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Το μήνυμα αυτό», συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «δεν απευθύνεται μόνο στους χριστιανούς, αλλά και σε κάθε καλής θέλησης άνθρωπο που μπορεί και θέλει να συμβάλει προς τον σκοπό αυτό». Σημείωσε ακόμα ότι η οικολογική κρίση ως κοινωνικό πρόβλημα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κλιματικών μεταναστών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των ανθρώπων. Χαρακτήρισε δε, απαράδεκτο να καταστρέφονται οι φυσικοί πόροι, που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του ανθρώπου, στον βωμό κέρδους, για να συμπληρώσει πως «η οικολογία έχει πέσει θύμα της οικονομίας».

*Πηγή: amna.gr-Βασίλης Λωλίδης