Θόδωρος Μουριάδης: Ηθικό χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, για την Μέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Για το ηθικό χρέος που έχουμε όλοι προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη και να την χρησιμοποιούμε αποτρεπτικά για το μέλλον, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα, κάνει λόγο στο μήνυμα του για την Μέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ο Δήμαρχος Καβάλας.

Στο μήνυμα, εκτός των άλλων, τονίζεται ότι η ζωντανή προσφυγική μνήμη είναι η δυνατότερη φωνή για την Ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη των λαών.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η 14η Σεπτεμβρίου, Μέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, φέτος, εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, υπενθυμίζει το ηθικό χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να την χρησιμοποιούμε αποτρεπτικά για το μέλλον, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα.

Τιμούμε την ιερή μνήμη αυτών που έπεσαν θύματα της αγριότητας των Νεότουρκων, που σφαγιάστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν, όπως κι αυτών που ξεριζώθηκαν και χάθηκαν στο δρόμο για τις νέες πατρίδες.

Μνημονεύουμε σήμερα κι αυτούς που επέζησαν, πρόσφυγες που μάτωσαν και ίδρωσαν για να ορθοποδήσουν, και που μπόλιασαν το μέλλον της Ελλάδας με το στίγμα τους στις Τέχνες και στα Γράμματα.

Η ζωντανή προσφυγική μνήμη είναι η δυνατότερη φωνή για την Ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη των λαών».