Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Καβάλα: Το πρόγραμμα των δράσεων

Η Καβάλα συμμετέχει στο πρόγραμμα με 12 δράσεις, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2022, μαζί με 2.270 πόλεις και κωμοπόλεις από 47 χώρες της Ευρώπης-Οι στόχοι και τα οφέλη

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, η επιστημονική σύμβουλός του Έλενα Σαμουρκασίδου, η τοπική συντονίστρια του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου, Θάλεια Χωρινού και η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας επικοινωνίας CICERO, Μαρίνα Σαριδάκη, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Καβάλας, με 12 δράσεις, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως εξήγησαν, πρόκειται για θεσμό που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Οι δράσεις που διοργανώνονται στην Καβάλα στηρίζονται στα όσα προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου, το οποίο ολοκληρώθηκε. Μάλιστα, ορισμένες δράσεις προέκυψαν και από τις προτάσεις των ίδιων των πολιτών στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος τη σημασία της βιώσιμης κινητικότητας, της ασφαλούς κίνησης μέσα στην πόλη, της απρόσκοπτης προσβασιμότητας από όλους, της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, του ποδηλάτου, του πατινιού κτλ. Όλα αυτά, εκτός από την προφανή αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και του αστικού περιβάλλοντος, έχουν θετική επίδραση και στη δημόσια υγεία και στην περιβαλλοντική προστασία» και πρόσθεσε πως «χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι αφενός η συνεχής και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αλλά και η δημιουργία όλων των απαραίτητων τεχνικών υποδομών και υποστηρικτικών μηχανισμών στην κατεύθυνση αυτή, όπως δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενοποίηση πεζοδρόμων, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, δημιουργία πράσινων και σχολικών διαδρομών».

Η κ. Σαμουρκασίδου γνωστοποίησε ότι για φέτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα 2.270 πόλεις και κωμοπόλεις από 47 χώρες της Ευρώπης! Σημείωσε ότι η συμμετοχή της Καβάλας μέχρι πέρσι περιλάμβανε αποσπασματικές δράσεις, ενώ φέτος υπάρχει η ιδανική συγκυρία για περισσότερα, διότι και έχει ολοκληρωθεί το στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης «που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από το αρμόδιο Υπουργείο για την ποιότητά του», αλλά και επειδή έχουν αρχίσει τα έργα ανάπλασης πλατείας Καπνεργάτη, που εντάσσεται στο εν λόγω σχέδιο. Επισήμανε επίσης ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που αφήνουν χωρικό αποτύπωμα στην πόλη, που σχετίζονται με κάποιο πολιτιστικό ή αθλητικό γεγονός, που προάγουν την τουριστική ανάπτυξη, που δίνουν κίνητρα για να προτιμηθούν τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης και άλλες που έχουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το περιεχόμενο της κάθε δράσης ανέλυσε η κ. Χωρινού, για το οποίο θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Δήμου. Τέλος, η κ. Σαριδάκη χαρακτήρισε σημαντικές τις δράσεις, όπως και την ενημέρωση των πολιτών, που σκοπό έχουν «να δουν με διαφορετική οπτική την καθημερινότητά τους και να αγαπήσουν τον τόπο τους με έναν διαφορετικό τρόπο».

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν δημόσιοι φορείς και συλλογικότητες πολιτών, καθώς και το Πράσινο Ταμείο με χρηματοδότηση ύψους 15.000 ευρώ.