Χρήστος Μέτιος: Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν στην επιστροφή του ιερού Ευαγγελιστάριου του 10ου αιώνα

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραβρέθηκε στην εκδήλωση του επαναπατρισμού του ιερού κειμηλίου στην ιστορική Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας

Στην ιστορική Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια στην εκδήλωση του επαναπατρισμού του Ευαγγελίου του 10ου αιώνα μετά από 105 χρόνια [διαβάστε εδώ] αφότου κλάπηκε από τον βουλγαρικό στρατό, με τον κ. Μέτιο να ευχαριστεί όλους όσοι συνέδραμαν την επιστροφή του ιερού κειμηλίου.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά απηύθυνα χαιρετισμό στην επίσημη τελετή υποδοχής στην ιστορική Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας του ιερού Ευαγγελιστάριου του 10ου αιώνα, ενός από τα παλαιότερα στον κόσμο σωσμένα χειρόγραφα Ευαγγέλια και ενός από τα 900 κλαπέντα κειμήλια της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον βουλγαρικό στρατό.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω εκ μέρους της Περιφέρειάς μας τον ιδρυτή του Μουσείου της Βίβλου, Στιβ Γκριν, στην ιδιωτική συλλογή του οποίου βρισκόταν το ιερό Ευαγγέλιο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, χάρη στους οποίους επαναπατρίστηκε ο βυζαντινός θησαυρός μετά από μια μακρά διαδρομή σε Ευρώπη και Αμερική.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, ο οποίος, εκτός από το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αγάπη του για το ποίμνιο και τον τόπο, είχε ως όραμα ζωής την επιστροφή των κλεμμένων ιερών χειρογράφων. Με την επιστροφή του ιερού κειμηλίου, οι αγώνες του έστω και μερικώς, δικαιώθηκαν.