Ξεκινάει αγώνας για να μη μετακινηθεί το άγαλμα του Καπνεργάτη

Ανοιχτή επιστολή του πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Γιάννη Βύζικα με την οποία ζητά να συσταθεί επιτροπή για να αποτραπεί η μετακίνηση του Αγάλματος σε άλλη θέση εκτός της σημερινής 

Τη σύσταση επιτροπής αγώνα πολιτών και φορέων με στόχο να μην μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται τώρα το άγαλμα του Καπνεργάτη στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της Καβάλας, ζητάει με ανοιχτή επιστολή του στους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες ο Γιάννης Βύζικας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει για την ανάπλαση της πλατείας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο συγκεκριμένο άγαλμα προβλέπεται να μετακινηθεί λίγα μέτρα ανατολικά, ωστόσο αυτό βρίσκει κάθετα αντίθετο τον πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας που θεωρεί ότι μ’ αυτή την αλλαγή θα υποβαθμιστεί το σύμβολο των εργατικών αγώνων των προγόνων μας.

Ακολουθεί η επιστολή του Γιάννη Βύζικα:

«Κάτω τα χέρια από το Άγαλμα του Καπνεργάτη»

«Καβαλιώτισσες -Καβαλιώτες. Κανείς σ’ αυτήν την πόλη  δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν έχει το δικαίωμα να ξεχάσει την εργατική ιστορία  της πόλης, τους καπνεργάτες και το καπνεργατικό κίνημα των αγώνων και των σκληρών συγκρούσεων των παππούδων μας, των πατεράδων μας και των μανάδων μας.

Το 1986 ο Δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης και το Δημοτικό Συμβούλιο με Πρόεδρο του Γιώργο Γκόλνα και με την συνδρομή των κοινωνικών πρωταγωνιστών όπως Γρηγόρη Μπαχάρη και Γεώργιο Πέγιο καθώς και του Καβαλιώτη του τότε Διοικητή ΟΑΕΔ Θόδωρου Κατσανέβα (που χρηματοδότησε το έργο ) δημιούργησαν την πλατεία του καπνεργάτη με το ιστορικό πλέον Άγαλμα του Καπνεργάτη να δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας, ορατό από παντού και  σύμβολο των αγώνων του καπνεργατικού κινήματος, σύμβολο της ιστορίας της πόλης και σημείο αναφοράς νέων αγώνων.

Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει αυτές τις σελίδες, του πόνου, της δυστυχίας, των διώξεων, των μεγάλων κατακτήσεων, της μεγάλης, της μοναδικής και ης διεθνώς γνωστής ιστορίας της πόλης μας. Σήμερα, στην πολυσύχναστη πλατεία Καπνεργάτη γίνονται οι ομιλίες και οι καταθέσεις στεφάνων των εργατικών σωματείων την Πρωτομαγιά, οι απεργιακές συγκεντρώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, οι συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις Το Άγαλμα του Καπνεργάτη είναι ο συνδετικός κρίκος με την ιστορία της πόλης, συνυφασμένος με τη δημοκρατική ευαισθησία και την συλλογική ευθύνη.

Το Άγαλμα του Καπνεργάτη είναι ο φάρος και οδηγός των νέων αγώνων για μας και τα παιδιά μας και να μας θυμίζει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Κάθε προσπάθεια και απόπειρα οριστικής μετατόπισης του Αγάλματος του Καπνεργάτη σημαίνει και σπάσιμο του συνδετικού κρίκου με την ιστορία των προγόνων μας και πρόκληση.

Καβαλιώτισσες – Καβαλιώτες,
Ως πρώην πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας θεωρώ ότι πρέπει  αυτή τη στιγμή να συσταθεί μια ανοικτή Επιτροπή  Αγώνα φορέων και πολιτών, για να αποτρέψουμε την οριστική  μετακίνηση του Αγάλματος του Καπνεργάτη σε άλλη θέση πλην της σημερινής.

Κανένα σύμβολο των εργατικών αγώνων των προγόνων μας δεν πρέπει να υποβαθμίζεται! Κανείς σε αυτήν την πόλη δεν πρέπει να ξεχνά! Για την επικοινωνία μας για την δημιουργία επιτροπής αγώνα και τον χώρο συνάντηση και το καθορισμό της μορφής του αγώνα μας. Το email μου είναι [email protected].

Ελπίζω ο κ. Δήμαρχος να είναι μαζί μας».