Κώστας Τζίνας: Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Καβάλας μέσα από μια μυσταγωγική παρουσίαση βιβλίου [φωτογραφίες]

Το νέο πόνημα του Καβαλιώτη συγγραφέα παρουσιάστηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»-Η «ταυτότητα» του βιβλίου και η ιστορία του εξωφύλλου

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 το βιβλίο του Κώστα Τζίνα με τίτλο «Πριν σβήσουν οι αναλαμπές». Σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, την οποία βοήθησε και η διαμόρφωση του χώρου με τον χαμηλό φωτισμό και το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο έπαιζε σε προτζέκτορα, η Έφη Ζάννη, ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς και ο Αλέξης Γούλας ξεφύλλισαν μαζί με το κοινό άγνωστες και κυρίως, βιωματικές πτυχές της ιστορίας της Καβάλας, με το επιμύθιο να ορίζεται ως την ανάγκη σύμπνοιας η οποία απαιτείται σήμερα.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο χρονολογείται από το 1903, ενώ η βραδιά έκλεισε με συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό και με μικρασιάτικα εδέσματα τα οποία επιμελήθηκε η σύζυγος του κ. Τζίνα, Αθηνά Παυλίδου.

Η «ταυτότητα» του βιβλίου

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακοσμάς, το βιβλίο αφορά στη διαδρομή δύο οικογενειών τα τελευταία 200 χρόνια. Πώς επηρέασαν τις ζωές των δύο οικογενειών, όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα από το 1822 μέχρι σήμερα; Από την Ήπειρο στην Μικρά Ασία και από εκεί στη Μακεδονία. Πώς μετακινήθηκαν, πώς άφησαν παλιές πατρίδες και έκαναν ρίζες σε καινούριες; Πώς συναντήθηκαν; Και πώς τελικά σώθηκαν αυτές οι ιστορίες και συγκεντρώθηκαν από τον συγγραφέα, Κώστα Τζίνα, απόγονο των δύο οικογενειών;

Η ιστορία του εξωφύλλου

Το εξώφυλλο του βιβλίου εικονίζει την Καβάλα μέσα από μια λιθογραφία εποχής. Όπως αναφέρει ο κ. Παπακοσμάς, είναι εικόνα που υπάρχει στο βιβλίο της Mary Adelaide Walker, της Βρετανίδας συγγραφέως που ταξίδευσε στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια τον 19ο αιώνα. Ο αδελφός της ήταν Βρετανός Μεθοδιστής ιερέας στην Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του 1850. Το 1860 η Walker ακολούθησε τον αδελφό της στη Θεσσαλονίκη, καθώς ανέλαβε τη θέση του εφημέριου στην πόλη.

Από την Κωνσταντινούπολη ταξίδεψε στην Καβάλα και τους Φιλίππους μέσω των Δαρδανελίων. Στη συνέχεια, ταξίδεψε γύρω από τη χερσόνησο του Αγίου Όρους προς τη Θεσσαλονίκη και συνέχισε προς Πέλλα, Έδεσσα, Μπίτολα (Μοναστήρι), Οχρίδα, Καστοριά και Φλώρινα. Έγραψε αρκετά βιβλία για τα ταξίδια της στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Τουρκία και ιδιαίτερα τη Βιθυνία, καθώς και έργα που ασχολούνται με τα ήθη και έθιμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι λιθογραφίες αυτής της έκδοσης βασίστηκαν στα σχέδια του MA Walker.

Το βιβλίο που περιέχει την εικόνα της Καβάλας έχει τίτλο “WALKER, Mary Adelaide. Through Macedonia to the Albanian Lakes, London, Chapman and Hall, 1864”, ενώ τα εν λόγω στοιχεία αλιεύτηκαν από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, αλλά και από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην Βοστώνη.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση