ΔΙΠΑΕ Καβάλας: 250 σύνεδροι στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο διδακτικής των επιστημών μέσω σύγχρονων τεχνολογιών

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διιδρυματικού-Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες», του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εργαστηρίου Διδακτικής, Υπολογιστικών του ΔΙΠΑΕ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023 το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διδακτικής των Επιστημών μέσω Σύγχρονων Τεχνολογιών».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διιδρυματικού-Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΔΔΠΜΣ) «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εργαστηρίου Διδακτικής, Υπολογιστικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Μικρομαγνητισμού του τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν ο καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Διαχείρισης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ο καθηγητής Δημήτριος Μπαντέκας, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο καθηγητής Αθανάσιος Μητρόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ, ο καθηγητής Βασίλειος Τσιάντος Διευθυντής του Διιδρυματικού-Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες», ο καθηγητής Περικλής Πολυζωϊδης, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, ο καθηγητής Γεώργιος Κύζας, Πρόεδρος του τμήματος Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, και ο κ. Κωνσταντίνος Πεφάνης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας. Μεταξύ άλλων, παρενέβησαν ο κ. Ευριπίδης Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Διιδρυματικού-Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες», η καθηγήτρια Σεβαστή Χατζηφωτίου, και ο κ. Βασίλειος Σάλτας, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΔΙΠΑΕ.

Περισσότεροι από 250 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου. Οι σύνεδροι ήταν Πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.

Η Γενική Θεματική του συνεδρίου ήταν ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία. Στο κοινό παρουσιάστηκαν εργασίες με επίκεντρο τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική πράξη, καθώς επίσης και μεθόδους αξιοποίησης των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, ως μέσο ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, παρουσιάστηκαν 2 προσκεκλημένες ομιλίες, 2 στρογγυλές τράπεζες και δυο (2) παράλληλες συνεδρίες με 65 εισηγήσεις.

Την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η προσκεκλημένη ομιλία του κ. Νικολάου Μαντζούφα Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. To θέμα της ομιλίας του ήταν «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία: Το Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης». Ο κ. Μαντζούφας τόνισε την σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για ένα σύγχρονο κράτος και τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας σε αυτή την κατεύθυνση. Ανέπτυξε αναλυτικά τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και απάντησε σε ερωτήσεις των συνέδρων.

Το Σάββατο, 1 Απριλίου 2023 διεξήχθη η προσκεκλημένη ομιλία του κ. Νικολάου Παρασκευόπουλου, ομότιμου καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα  Δεοντολογία και Προστασία Δικαιωμάτων. Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα ηθικής και δεοντολογίας που προκύπτουν με την ευρεία εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης κανόνων στην εφαρμογή αυτή. Επιπλέον, τόνισε την σύνδεση φιλοσοφίας και δεοντολογίας και μάλιστα ανέφερε ότι ο Αριστοτέλης παίζει καθοριστικό ρόλο με τις αναφορές στην φιλοσοφία του περί επιείκειας. Ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγησε την σημασία της επιείκειας στην απονομή της δικαιοσύνης. Ακολούθησε το απόγευμα του Σαββάτου η Στρογγυλή Τράπεζα με τον κ. Γεώργιο Μιχαηλίδη, αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Προγραμματισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας, Δήμου Καβάλας, τον κ. Δημήτριο Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Δήμος Λαρισαίων, Σύμβουλος Καθηγητής ΕΑΠ και συντονιστή τον κ. Νικόλαο Χατζηγιοβανάκη, Δημοσιογράφο με θέμα συζήτησης Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Τοπικές Κοινωνίες. Οι τοποθετήσεις των δύο αντιδημάρχων, καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε, ήταν υψηλού επιπέδου. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε τις δράσεις που έκανε/κάνει ο Δήμος Καβάλας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης, ενώ ο κ. Δεληγιάννης αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις του Δήμου Λαρισαίων στον τομέα αυτό. Την στρογγυλή τράπεζα συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νικόλαος Χατζηγιοβανάκης, ο οποίος με τον εύστοχο χειρισμό της συζήτησης έδωσε ζωηρό και ζωντανό χρώμα στην εκδήλωση.

Την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα με προσκεκλημένες εισηγήτριες την κα Κερασένια Παπαλεξίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, ΕΚΠΑ Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο Εκπαιδευτική ηγεσία και πολιτιστική διπλωματία στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο και την κ. Γεωργία Μπρώνη, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο Επικοινωνία, η παιδαγωγική της επιχειρηματικότητας και ψηφιακός μετασχηματισμός Την στρογγυλή τράπεζα συντόνισε ο καθηγητής Βασίλης Τσιάντος, Διευθυντής του Διιδρυματικού-Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες». Η κα Παπαλεξίου τόνισε την σημασία της εκπαιδευτικής ηγεσίας και την σύνδεση με την πολιτιστική διπλωματία, η οποία μπορεί να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ χωρών. Η κα Μπρώνη αναφέρθηκε στην αξία της επικοινωνίας και την σχέση της με την παιδαγωγική της επιχειρηματικότητας. Προσέθεσε ότι η Πολιτική Εταιρικής Ευθύνης των εταιριών έχει διττό στόχο, την διαφήμιση, αλλά και την προσφορά στην κοινωνία. Έτσι, συνδέεται η ηθική, με κυρίαρχο φιλόσοφο και σε αυτό το θέμα τον Αριστοτέλη, με την επιχειρηματικότητα. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ζωντανή και ξεπέρασε την μισή ώρα.

Οι συζητήσεις κατά την διάρκεια των προσκεκλημένων ομιλιών, των στρογγυλών τραπεζών και των εισηγήσεων ήταν εμβριθείς και πέρα από κάθε προσδοκία. Δημιούργησαν μία επιστημονική, φιλική και υψηλό διανοητική ατμόσφαιρα. Η προβολή των συνεδριών γινόταν ταυτόχρονα από το κανάλι του συνεδρίου στο YouTube και την σελίδα του στο Facebook. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου ευχαριστούν με ανακοίνωση τους όλους/ες τους/τις εισηγητές, οι οποίοι/ες  όπως επισημαίνεται «αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, αλλά και όλους/ες όσοι/ες παρακολούθησαν το συνέδριο και έδωσαν αφορμή για περαιτέρω σκέψη και αναστοχασμό με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους».