Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ: Να σταματήσουν τα φαρμακεία να διενεργούν rapid tests

Κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας στην οποία κάνουν λόγο για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος από μη αδειοδοτημένους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Την παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να σταματήσουν τα φαρμακεία να διενεργούν rapid tests, μιας και θεωρούν ότι αυτές οι εξετάσεις είναι αμιγώς ιατρικές πράξεις. Στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι το θέμα που προκύπτει έχει να κάνει με αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος από μη αδειοδοτημένους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων της Καβάλας αναφέρει σχετικά:

«Oι Ιατρικοί Σύλλογοι Α.Μ.Θ.  ζητούν την παρέμβαση του Π.Ι.Σ. και  τις ενέργειές του αναφορικά με τη μη διενέργεια των rapid tests (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ) από τα φαρμακεία. Πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις, και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι προκύπτει θέμα αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος.

Η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική επιβάλλει την διενέργεια διαγνωστικών τεστ  μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και με υπογραφή του αποτελέσματος από τον επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό.

Aντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει παρέλθει η περίοδος της πανδημίας κατά την οποία προς διευκόλυνση των ασθενών είχαν αναλάβει την εκτέλεση και την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των  rapid tests  για Covid 19 στο σύστημα οι φαρμακοποιοί. Θα πρέπει  να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του φαρμακοποιού  και οι αρμοδιότητες  του  ώστε να διαφυλάξουμε από κοινού την Δημόσια Υγεία και να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια  αντιποίησης του  ιατρικού επαγγέλματος .

Η διάθεση και πώληση των διαγνωστικών Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapid Test) δεν θα πρέπει να νομιμοποιεί την χρήση τους  από μη ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Όπως η διάθεση και χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων γίνεται πλέον μόνο μέσω συνταγογράφησης από τον θεράποντα ιατρό έτσι και η διεξαγωγή των τεστ,  καθώς  και οι  ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από ύπαρξη θετικού τεστ αποτελούν καθαρά ιατρική πράξη».