Σφαγή Φιλίππων: Τα θύματα της 4ης Οκτωβρίου θα μένουν αξεθώριαστα στη μνήμη όλων μας [φωτογραφίες]

Οι Φίλιπποι τίμησαν την επέτειο της εκτέλεσης κατοίκων του χωριού κατά τη Βουλγαρική κατοχή το 1941

Την Κυριακή στις 1 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους Καβάλας εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου του 1941,  κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής.

Μετά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου, παρέλασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων,  του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυστύλου της Πολιτιστικής Στέγης Κρηνίδων  και ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων.

Μετά την «Προσευχή» και το Προσκλητήριο Νεκρών έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, τον Βουλευτή Καβάλας ΝΔ Γιάννη Πασχαλίδη, τον Υποδιοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Κρηνίδων , τον πρόεδρο  του  Τοπικού Συμβουλίου Φιλίππων   Θεόδωρο Τοτό, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κρηνίδων Όμηρο Κυριακίδη, τον συγγενή θύματος της σφαγής Παναγιώτη Κλίκη, τους  μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων από τους εκπροσώπους του  Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων, του ΑΣ Μέγας Αλέξανδρος Φιλίππων,  της Πολιτιστικής Στέγης Κρηνίδων και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυστύλου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Βουλευτής της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων  Αρχέλαος Γρανάς, ο Αντιδήμαρχος  Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής  Κυριάκος Σταυρίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, καθώς και πολλοί  δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής.

Για το χρονικό της σφαγής μίλησε η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων Βασιλική Σογαντζή η οποία στο τέλος της ομιλίας της τόνισε  πως: «Τα θύματα της 4ης Οκτωβρίου  θα  μένουν  αξεθώριαστα στη μνήμη όλων μας, θα κατευθύνουν τα βήματά μας δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η αξία της ζωής, της πανανθρώπινης ειρήνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μέσα από τον άδικο χαμό τους τονίζεται η ανάγκη να μην υπάρξουν ποτέ τέτοιες θηριωδίες, παρόμοια εγκλήματα, ομαδικοί θάνατοι και σφαγές. Είναι ανεξόφλητο και βαρύτατο το χρέος μας να κρατάμε άσβηστο το καντήλι της ανάμνησής των θυμάτων σε όλη μας την ζωή».

Μετά την λήξη της τελετής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία έκθεση παλιάς φωτογραφίας και  λαογραφικού υλικού με θέμα «Τα καφενεία του χωριού μου». Ακολούθησε δεξίωση στον ίδιο χώρο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων ευχαριστεί τον Δήμο Καβάλας, το τοπικό συμβούλιο, όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, τους κατοίκους του χωριού, τον Μορφωτικό Πολιτιστικού Σύλλογο Πολυστύλου και την Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων, που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, την Φιλαρμονική Κρηνίδων που απέδωσε τιμές στην εκδήλωση, τον ΑΣ Μέγας Αλέξανδρος καθώς και τα μέλη του συλλόγου που βοήθησαν στην επιτυχή  πραγματοποίηση των παράλληλων εκδηλώσεων.