Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας: Έκκληση προς την Κυβέρνηση να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα Αρμένιοι πρόσφυγες από το Αρτσάχ

«Είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η χώρα μας»: Η επιστολή του Συλλόγου και η υπενθύμιση της υποδοχής ελλήνων ποντίων προσφύγων του Αρτσάχ το 1993

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ) οδηγεί πλήθη Αρμενίων σε ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες -για ακόμη μια φορά στην ιστορία τους- προκειμένου να σωθούν από τους Αζέρους.

Ο πληθυσμός των 120.000 Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ άρχισε τις τελευταίες μέρες να σκορπάει σε διάφορα σημεία (κυρίως μέσα στην Αρμενία) υπό τον φόβο της εθνοκάθαρσης, όταν οι Αζέροι θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Για τον λόγο ακριβώς αυτόν, ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας που εδρεύει στην Αθήνα απευθύνει επείγουσα έκκληση με επιστολή προς την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη φιλοξενία όσων Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το επιθυμούν, ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης και βοήθειας στους δοκιμαζόμενους Αρμένιους με τους οποίους μας ενώνει κοινή μοίρα χιλίων και πλέον ετών.

Στην εν λόγω επιστολή υπενθυμίζεται επίσης ότι «το 1993 η Ελλάδα είχε υποδεχτεί στη Θράκη Έλληνες Ποντίους πρόσφυγες του Αρτσάχ, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους».

Υπενθυμίζεται ότι στην Καβάλα δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια η Αρμενική Κοινότητα Καβάλας, ενώ κάθε χρόνο η πόλη τιμάει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την κυβέρνηση των Νεότουρκων (24 Απριλίου 1915), κάτι που θα γίνει και φέτος όπου συμπληρώνονται 108 χρόνια από αυτή τη μαύρη σελίδα της Ιστορίας.

Η επιστολή του Συλλόγου Ελληνοαρμενικής Φιλίας προς την ελληνική Κυβέρνηση

ΕΚΚΛΗΣΗ προς την ελληνική Κυβέρνηση να φιλοξενήσει στην Ελλάδα Αρμένιους πρόσφυγες από το Αρτσάχ.

Καθημερινά, χιλιάδες κάτοικοι -μετά την παράδοση του Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν και τη γενικότερη αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αρμενίων του Αρτσάχ- εγκαταλείπουν τη γη τους καταφεύγοντας στην Αρμενία. Από τους 120.000 κατοίκους του Αρτσάχ, περισσότεροι από 40.000 έχουν φτάσει ήδη στην Αρμενία, αρνούμενοι να παραμείνουν στη γη των προγόνων τους, υπό το φόβο σφαγών και βιαιοπραγιών σε βάρος τους από τους Αζέρους.

Ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας κάνει έκκληση στην Κυβέρνηση, παρά τις δοκιμασίες που περνά ο λαός μας, να φιλοξενήσει στην Ελλάδα όσους πρόσφυγες από το Αρτσάχ το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι το 1993 η Ελλάδα είχε υποδεχτεί στη Θράκη Έλληνες Ποντίους πρόσφυγες του Αρτσάχ, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, για ν’ αποφύγουν τις συνέπειες των εκεί πολεμικών επιχειρήσεων.

Η φιλοξενία Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η χώρα μας σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνάει ο αδελφός αρμενικός λαός, με τον οποίο έχουμε κοινή μοίρα τα τελευταία χίλια χρόνια, έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Γενοκτονία, υποφέρει και οι δύο τα πάνδεινα.

Αναμένουμε την άμεση δραστηριοποίηση της ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα αυτό, που θα φέρει ανακούφιση στο τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει προκύψει στη φίλη χώρα, από την απάνθρωπη στάση των ισχυρών της γης.