6ο Γυμνάσιο Καβάλας και Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «γράφουν» μαζί εκπαιδευτική ιστορία

Τα σχολεία αποφάσισαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης-Ποιες δράσεις περιλαμβάνει

Για τη σχολική χρονιά 2023-2024, δύο σχολεία, ένα τυπικής εκπαίδευσης, το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας και ένα σχολείο ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) αποφάσισαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης.

Στόχος είναι η καλλιέργεια στάσεων αποδοχής της αναπηρίας, της διαφορετικότητας και η ανάπτυξη συμπεριληπτικών πρακτικών στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας, αλλά και μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινότητας.

Οι δράσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται πολλές: Κοινές εκπαιδευτικές επισκέψεις, δύο σχολικές ημέρες συνεκπαίδευσης, κοινό Χριστουγεννιάτικο Bazaar, κοινοί σχολικοί περίπατοι, δημιουργία σποτ κοινωνικής ευαισθητοποίησης, εξ αποστάσεως αλληλεπίδραση των μαθητών με ψηφιακά και διαδικτυακά μέσα, κοινές δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, κοινές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών κλπ.

«Και όλα αυτά μαζί! Ακολουθήστε και γίνετε συμμέτοχοι στις δράσεις μας! Γυρεύουμε πλέον ένα κοινό ποίημα, με ή χωρίς ομοιοκαταληξία. Αρκεί να το γράψουμε μαζί», αναφέρουν τα σχολεία στο μήνυμά τους.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο την συνεκπαίδευσης των δύο σχολικών μονάδων, θα πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις, όπως είναι κοινοί σχολικοί περίπατοι/διδακτικές επισκέψεις, διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων και κοινωνικές δράσεις.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν πρακτικές συμπερίληψης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν το σχεδιασμό μαθημάτων με διαφοροποιημένη διδασκαλία με τη συμμετοχή ορισμένων μαθητών/τριών σε διδακτικά αντικείμενα, τόσο σε τμήματα της τυπικής εκπαίδευσης, όσο και σε τμήματα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και οι οποίες θα έχουν ως κοινό άξονα τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα και τα εργαστήρια Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Τουριστικών Επαγγελμάτων του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καβάλας.

Ακόμα, θα σχεδιαστούν δια ζώσης και εξ αποστάσεως δράσεις και διδακτικές επισκέψεις στα πλαίσια των αναλυτικών προγραμμάτων των δύο σχολείων, οι οποίες θα αφορούν ορισμένα τμήματα και τομείς επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επίσης, θα υλοποιηθεί από κοινού ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο «ΣΥΝ-εκπαιδεύομαι, ΣΥΝ-εργάζομαι ΣΥΝ-δέομαι», το οποίο θα υλοποιήσουν ομάδες ορισμένων μαθητών/τριών και από τα δύο σχολεία.

Τέλος, θα οργανωθούν κοινές δράσεις αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μεταξύ των μελών των δύο Συλλόγων και συμμετοχή τους σε κοινά σχεδιασμένες και αποφασισμένες επιμορφωτικές δράσεις. Τέλος, θα γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος συνεκπαίδευσης για να καθορισθούν τα επόμενα βήματα.