Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου: 17-22 Δεκεμβρίου 2023 ο Έρανος της Αγάπης

Το μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου

Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου διοργανώνει και φέτος τον Έρανο της Αγάπης ο οποίος θα πραγματοποιηθεί 17-22 Δεκεμβρίου 2023, καλώντας όποιον και όποια μπορεί να συνεισφέρει για τη βοήθεια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Το μήνυμα του Μητροπολίτου Στεφάνου

Σε μια περίοδο γενικής κρίσεως, πτωχείας, και παγκόσμιας ανησυχίας, με πολέμους, με μετακινήσεις πληθυσμών και προσφύγων, με την έλλειψη, δυστυχώς, κάθε έννοιας για την μοναδικὴ αξία του ανθρώπου, με την βία και την πολλαπλή παραβατικότητα ιδίως της νεολαίας που αναζητεί πρότυπα ηθικής και προόοδου και δεν τα βρίσκει, με την ανισότητα και την άδικη κατανομὴ του επιγείου πλούτου για τα συμφέροντα των ολίγων, με την καταστροφὴ του περιβάλλοντος, με την ορφάνια, την ανεργία και την δυστυχία πολλών συνανθρώπών μας, με τις ασθένειες και τον φόβο του θανάτου, ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ προετοιμάζεται να εορτάση και πάλι την μεγάλη και ελπιδοφόρα εορτὴ των Χριστουγέννων.

Η πνευματικὴ τροφὸς του Γένους, η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας με τους μελῳδικοὺς ύμνους της, με τις προσφιλείς στο λαό μας εορτὲς και τελετές, με την αγάπη της προς όλους, με την μυσταγωγία της Θείας Λειτουργίας και τα πατροπαράδοτα έθιμα του λαού μας, θα γεμίση και πάλι τις ψυχές μας με την αγνὴ χριστιανικὴ χαρὰ και την γλυκειὰ ελπίδα για καλύτερες ημέρες. Η Γέννηση του Χριστού, η Πρωτοχρονιά, ο μέγας Βασίλειος, τα άγια Θεοφάνεια, ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, θα ευφράνουν και πάλι τις καρδιές μας επὶ δώδεκα ημέρες, και θα ανανεώσουν μέσα μας την ελπίδα, αλλὰ και την υπομονὴ για να αντισταθούμε, με την βοήθεια του Θεού, σε οποιαδήποτε πρόκληση και σε κάθε πειρασμὸ που έρχονται πάντοτε για να μας αποπροσανατολίσουν και να μας οδηγήσουν στην απομάκρυνση απὸ τον Θεὸ και στην καταστροφή. «Χριστὸς γεννάται, αδελφοί, δοξάσατε, Χριστὸς εξ Ουρανών απαντήσατε, Χριστὸς επὶ γής υψώθητε».

Και η Υπεραγία Θεοτόκος, η γλυκειὰ Παναγία μας, η μάνα του Χριστού και των Χριστιανών σκεπάζει και παρηγορεί όλο τον κόσμο. Ο Χριστός με ασύγκριτη ταπείνωση και ανυπέρβλητη αγάπη έγινε άνθρωπος για εμάς, κατὰ την προαιώνια βουλὴ του Ουρανίου Πατρός. Και τώρα αυτὸ που ζητεί απὸ εμάς είναι η ιδική μας αγάπη για τους αδελφούς συνανθρώπους μας, και η μετάνοια μας για όσα εφταίξαμε. Η Ιερά μας Μητρόπολη των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου, αγωνίζεται, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, όλες τις ημέρες και τους μήνες, κάθε χρόνο, για να ανταποκριθή, στη μεγάλη προτροπὴ και θεία εντολὴ της εφαρμογής με έργα για την αγάπη του Σωτήρος Χριστού, μέσω του Γενικού Ταμείου Ευποιΐας και των Ενοριακών Ταμείων Ευποιΐας και όλων των γνωστών μας ευαγών Ιδρυμάτων.

Ειδικώς πληροφορούμε την τοπικὴ κοινωνία μας, ότι συνεχίζομε να προσφέρωμε εκατοντάδες συσσίτια με την αδιάκοπη λειτουργία του ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ της ΑΓΑΠΗΣ στην Καβάλα και στην Χρυσούπολη, με την συνεργασία των κληρικών μας, και όλων εκείνων των εθελοντών και εθελοντριών αδελφών μας. Η ανιδιοτελὴς αυτὴ προσπάθεια, αποτελεί μοναδικὸ πρότυπο διακονίας και θυσιαστικής πορείας για την αγάπη προς τον πάσχοντα και ανήμπορο συνάνθρωπό μας. Ήδη για τους απόρους και αδυνάτους η τοπική μας Εκκλησία με δαπάνες του Κεντρικού Ταμείου Ευποιΐας, χορηγεί κάθε μήνα χρηματικὰ βοηθήματα, όπως και δωροεπιταγές και άλλες παροχές, κατὰ την περίοδο των Εορτών. Για τους αδελφούς μας της τρίτης ηλικίας, φροντίζει για την άρτια καὶ ομα¬λὴ διαβίωση τους στα Κέντρα Φροντίδος Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων στην Καβάλα και στην Χρυσούπολη.

Επὶ πλέον τούτων για τα αγαπημένα μας παιδιά, τους νέους και τις νέες, η Μητρόπολή μας εμερίμνησε για την εγκαταβίωσή τους στην Εκκλησιαστική Κατασκήνωση της Θάσου κάθε καλοκαίρι απὸ τον Ιούλιο του 1989 μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, και ήδη προετοιμάζει την ανέγερση της νέας κατασκηνώσεώς της στη Σκάλα Ῥαχωνίου της Θάσου. Ενισχύομε με υποτροφίες κάθε σχολικὴ χρονιὰ μαθητὲς και μαθήτριες, φοιτητὲς και φοιτήτριες, αλλὰ καὶ παρέχομε στέγη για την δωρεὰν διαμονή τους όσο διαρ-κοῦν οἱ σπουδές τους στην Θεσσαλονίκη, και σε άλλες πόλεις, και ενδιαφερόμεθα για τα παιδιὰ της προσχολικής ηλικίας, για τα οποία λειτουργούμε τον Βρεφονηπιακὸ Σταθμὸ του «Κιτσικοπουλείου» Ιδρύματός μας απὸ το 1994. Αδιάκοπο το ενδιαφέρον του Γραφείου της Εξωτερικής Ιεραποστολής για τα αδέλφια μας της Αφρικής και της Ασίας, που εκδηλώνεται με τα προγράμματα αναδοχής και υποτροφιών.

Όλο αυτὸ το έργο της αγάπης, γίνεται με τις ιδικές σας προσφορὲς στις Ενορίες και στα Φιλόπτωχα Ταμεία τους, ή απ΄ ευθείας στα γραφεία του Ταμείου Ευποιΐας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Σας προσκαλούμε, σας παρακαλούμε και σας προτρέπομε να ενισχύσωμε όλοι μαζύ, την προσπάθειά μας για τον ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, που εφέτος θα πραγματοποιηθεί ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, δίδοντας την χρηματικὴ βοήθειά μας στα συνεργεία των ιερέων, των κυριών και των δεσποινίδων που θα διεξαγάγουν τον ΕΡΑΝΟ σε κάθε ενορία, ή εν ανάγκῃ απ΄ ευθείας στον ιερὸ Ναό, προσφέροντας απὸ το περίσσευμα ή το υστέρημα της αγάπης μας, ό,τι μπορούμε. Δύνασθε επίσης, εφ΄ όσον το επιθυμείτε, να προσφέρετε την δωρεά σας, απ΄ ευθείας στα ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ή ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΠΟΙΪΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΑΣ.

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, για όλους και για όλες.