Ένα έργο-σταθμός για τη ΔΕΥΑΚ που αφορά στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου

Υπεγράφη το συμφωνητικό για την κατασκευή μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος από τις Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου-Η «ταυτότητα» του έργου

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας, Απόστολος Χρόνης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», Διονύσης Γεωργόπουλος, παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη και του προέδρου της ΔΕΥΑ Παγγαίου, Πάρη Γρηγοριάδη, υπέγραψαν το μεσημέρι της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, το συμφωνητικό για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος από τις Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου».

Η περιγραφή του φυσικού αντικειμένου

Η μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος από τις Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου θα κατασκευαστεί σε 43 στρεμμάτων πλησίον του Χ.Υ.Τ.Α., στο αγρόκτημα της Παλαιάς Καβάλας, και θα έχει τη δυνατότητα ηλιοθερμικής ξήρανσης της ιλύος που θα παράγεται από το σύνολο των Ε.Ε.Λ. των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, δηλαδή από τις Ε.Ε.Λ.:

  • Πόλης Καβάλας
  • Παλαιού Τσιφλικίου
  • Δ.Ε. Φιλίππων
  • Ελευθερούπολης
  • Ελευθερών
  • Παγγαίου
  • Τ.Κ. Ορφανού
  • Τ.Κ. Κηπιών
  • Τ.Κ. Μυρτοφύτου
  • Τ.Κ. Ορφανίου
  • Τ.Κ. Φωλιάς

Η επιφάνεια ξήρανσης θα είναι έκτασης 7,5 στρεμμάτων, υποβοηθούμενη από εξωτερική θερμότητα, η οποία θα παράγεται από την καύση φυσικού αερίου. Η μονάδα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται ποσότητα ιλύος ίση με 13.581 τόνους/έτος. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία:

  • χώρο εισόδου για την υποδοχή της αφυδατωμένης ιλύος
  • έξι κελιά ηλιακής ξήρανσης, σε μορφή θερμοκηπίων
  • μηχανικό σύστημα τροφοδοσίας και διάστρωσης
  • χώρο αποθήκευσης τελικού προϊόντος
  • κτήριο διοίκησης
  • κτήριο ενέργειας
  • μονάδα απόσμησης
  • εγκαταστάσεις αερισμού, φωτισμού, οδοφωτισμού και εγκατάσταση παρακολούθησης των παραμέτρων λειτουργίας της μονάδας
  • βοηθητικά έργα υποδομής και δίκτυο περιμετρικής οδοποιίας

Η δήλωση του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη

Θεωρώ ότι η Κατασκευή Μονάδας Προχωρημένης Επεξεργασίας Ιλύος, από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η νέα μονάδα θα λύσει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης της λυματολάσπης, ολοκληρώνοντας με τον πλέον σύγχρονο τρόπο την οικολογική μας παρέμβαση στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Το συμφωνητικό που θα υπογράψουμε σήμερα με την εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας των δύο ΔΕΥΑ, καθώς φρόντισαν για την γρήγορη και αποτελεσματική ωρίμανση των μελετών του έργου.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους Πρόεδρους και το προσωπικό των ΔΕΥΑ Καβάλας και Παγγαίου, για την επάρκεια και τον άριστο επαγγελματισμό τους, όπως επίσης και τον συνάδελφο μου, Φίλιππο Αναστασιάδη, διότι πίστεψε και στήριξε με όλες τις δυνάμεις αυτό το εγχείρημα.

Από την εποχή της κατασκευής των μονάδων βιολογικού καθαρισμού υγρών λυμάτων, ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ είναι η διαχείριση της λυματολάσπης.

Μετά από 24 μήνες και αφού δεχτεί την κατάλληλη επεξεργασία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό υλικό από τους αγρότες ή ως υλικό εδαφοκάλυψης του ΧΥΤΑ.

Το εν λόγω έργο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι σε πολλές ΔΕΥΑ γίνεται σοβαρή δουλειά, η οποία φαίνεται τόσο στη διευθέτηση των καθημερινών προβλημάτων, όσο και στην απορρόφηση κονδυλίων από διάφορα προγράμματα, προκειμένου να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στην περιοχή.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση ότι οι όποιες αποφάσεις για την λειτουργία των ΔΕΥΑ όλης της χώρας το επόμενο διάστημα, δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Εδώ θέλω να θυμίσω πως η ΔΕΥΑ Καβάλας, μέσα σε τέσσερα χρόνια, προχώρησε στη μελέτη και την υλοποίηση έργων ύψους 107 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας ότι το σημερινό της διοικητικό σχήμα δεν χρήζει αλλαγών ή, πολύ περισσότερο, ανώφελων συγχωνεύσεων.

Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις για να τα αποτρέψουμε.

Η δήλωση του προέδρου της ΔΕΥΑ Καβάλας, Απόστολου Χρόνη

Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στις υπηρεσίες και των δύο ΔΕΥΑ, διότι κατάφεραν να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα τόσο σημαντικό έργο, το όποιο θα μας δώσει την ευκαιρία να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τη λυματολάσπη και να προστατεύσουμε παράλληλα το περιβάλλον. Οι ΔΕΥΑ, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, μπορούν μια χαρά να συνεργαστούν μεταξύ τους. Μόνοι μας μπορούμε καλύτερα και αυτό φαίνεται και με την υπογραφή του συμφωνητικού για τη μονάδα επεξεργασίας ιλύος. Η εν λόγω μονάδα θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, πέρα όλων των άλλων, και για τους αγρότες της περιοχής μας, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες τους.

Η δήλωση του προέδρου της ΔΕΥΑ Παγγαίου, Πάρη Γρηγοριάδη

Η ΔΕΥΑ Παγγαίου έχει τις μονάδες του Παλαιοχωρίου, του Ορφανού και της Νέας Περάμου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε 30.000 τόνους λυματολάσπη για επόμενα 30 χρόνια στη μονάδα που θα κατασκευαστεί. Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καβάλας και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και, βεβαίως, για το αποτέλεσμα της κοινής μας προσπάθειας.

Η δήλωση του προέδρου της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», Διονύση Γεωργόπουλου

Προφανώς και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τελειώσει το έργο όσο πιο σύντομα γίνεται. Το τελικό προϊόν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, ενώ η μονάδα θα είναι ενεργειακά αυτόνομη.

Η «ταυτότητα» του έργου

  • Χρηματοδότηση: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Προϋπολογισμός: 12.935.680 ευρώ
  • Χρόνος περαίωσης: 24 μήνες

*Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας