Δήμος Καβάλας: «Πράξη πρώτη» στη Μεγάλη Λέσχη για το Αστικό Εργαστήριο

To έργο υλοποιείται από την Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Ποιες δράσεις περιελάμβανε

Ξεκίνησε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης στην Καβάλα το διήμερο Αστικό Εργαστήριο (Urban Lab), το οποίο αποτελεί μια σειρά συμμετοχικών δραστηριοτήτων και εργαστηρίων, στο πλαίσιο του σχετικού έργου τεχνικής υποστήριξης στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη προς τις ελληνικές πόλεις και περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Καβάλας. To έργο υλοποιείται από την Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της πολύ επιτυχημένης δράσης, στο πλαίσιο του πρώτου εργαστηρίου συμμετείχε πλήθος φορέων που άπτονται του τομέα της Αστικής Ανάπτυξης και Κινητικότητας, όπως η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Αστυνομία, το Επιμελητήριο, ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Καβάλας, το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας και πλήθος εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς και επιστημονικοί φορείς της περιοχής.

Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης της πρώτης μέρας έγινε ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς για τα προηγούμενα στάδια της υφιστάμενης διαδικασίας, καθώς και επισκόπηση των επόμενων βημάτων και του τρόπου με τον οποίο οι δύο ανάδοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας, για το τελικό σχέδιο του Συμμετοχικού Σχεδιασμού (Superwien και Urbana), δύνανται να συμβάλλουν στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου την πρώτη μέρα περιελάμβανε, μετά το πέρας του ενημερωτικού πλαισίου, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με την κυκλοφοριακή μελέτη, ενώ ακολούθησε και συνολική παρουσίαση της μεθοδολογίας την οποία ακολούθησε ο Δήμος Καβάλας, καθώς και του αποτελέσματος της ενσωμάτωσης όσων προτάθηκαν από τους κατοίκους στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αστικής κινητικότητας (παρουσίαση 2 έργων).

Μετά τη σχετική τοποθέτηση των εκπροσώπων των φορέων ακολούθησε γενική συζήτηση επί των παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να γίνουν στο πλαίσιο της αστικής κινητικότητας.

Τον Δήμο Καβάλας -εκτός από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών και τα στελέχη του τμήματος Προγραμματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, το οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην υλοποίηση και συντονισμό των δράσεων του Εργαστηρίου- εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε τα ακόλουθα: «Στο σημερινό εργαστήριο επικεντρωνόμαστε στη βιώσιμη κινητικότητα. Επί της ουσίας, ένα Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας ευνοεί την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των σχετικών μορφών μεταφοράς, ενθαρρύνοντας τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες μορφές. Όπως εν προκειμένω, είναι καθοριστικής σημασίας να λάβουμε υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων και η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής.

»Αυτό δεν ενισχύει μόνο τη φωνή των πολιτών, αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία πιο ανοικτών κοινοτήτων που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων των πολιτών. Μέσα από το Αστικό Εργαστήριο αναμένεται ότι η τοπική κοινότητα θα εντοπίσει χρήσιμα στοιχεία και εργαλεία που θα ενσωματώσει στα μελλοντικά της σχέδια για την πόλη.

»Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ενός συλλογικού οράματος για το μέλλον του Περιγιαλίου και να εντοπιστούν σημαντικά στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη για τη μελλοντική του ανάπτυξη. Μιας περιοχής όπου μέσα από πλήθος έργων και παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό αστικό περιβάλλον, ώστε να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ένας νέος αναπτυξιακός θύλακας υψηλών προδιαγραφών».

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν και οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος, Αστικής Ανάπτυξης και Βιώσιμης Κινητικότητας και Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Καβάλας, Αλέξανδρος Γούλας και Ιωάννης Προμούσας.