Καβάλα: Ο λόγος στους έφηβους για τον σχεδιασμό του Περιγιαλίου του μέλλοντος [φωτογραφίες]

Με έναν μεγάλο αριθμό πολιτών κάθε ηλικίας ολοκληρώθηκαν τα Αστικά Εργαστήρια του Δήμου Καβάλας

Ολοκληρώθηκε στον εξωτερικό χώρο της έδρας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Περιγιαλίου, το δεύτερο Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού, στο πλαίσιο των δράσεων του Αστικού Εργαστηρίου (URBAN LAB), που υλοποιείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και διοργανώνεται από τον Δήμο Καβάλας.

Στη δράση συμμετείχε μεγάλος αριθμός μελών από την τοπική κοινότητα και η οποία περιελάμβανε διαδραστική παρουσίαση καλών πρακτικών “Tactical Urbanism” (Τακτική Πολεοδομία) και «Εργαστήριο Οραματισμού» με τους συμμετέχοντες.

Τα συμπεράσματα των εργαστηρίων, μέσω των παρατηρήσεων και προτάσεων όλων όσοι συμμετείχαν, θα αποτελέσουν σημαντικό υλικό, το οποίο θα αξιοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας, αρχικά για την ενημέρωση και μεταγενέστερα για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προτάσεων αστικών αναπλάσεων στην περιοχή του Περιγιαλίου.

Η δεύτερη ημέρα των δράσεων (Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024) ήταν αφιερωμένη στην οπτική των εφήβων γύρω από θέματα βιώσιμης κινητικότητας στην περιοχή. Για το συγκεκριμένο Αστικό Εργαστήριο το ενδιαφέρον των διοργανωτών επικεντρώθηκε στην προσέγγιση μαθητών της Β΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας, που στεγάζεται στην περιοχή παρέμβασης, ώστε να γίνει κατανοητό, μέσα από ζωηρό διάλογο και παιγνιώδη και δημιουργικά εργαλεία, για το πώς αυτή η ομάδα αντιλαμβάνεται τον χώρο και πώς πιστεύει ότι μπορεί να βελτιωθεί.

Απώτερος στόχος ήταν η διατήρηση της προσοχής των ανήλικων συμμετεχόντων και η ενεργοποίηση της φαντασίας τους για τη μελλοντική ανάπτυξη του Περιγιαλίου.

Η επιλογή της περιοχής παρέμβασης έγινε με γνώμονα την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής του Περιγιαλίου λαμβάνοντας, η διοργανώτρια αρχή, υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει, καθώς και τις σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης, όπως πχ. γειτνίαση με υδάτινο στοιχείο, πληθώρα αδόμητων εκτάσεων, ύπαρξη κτιρίων που προσφέρονται για επανάχρηση, αναδυόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα που χρήζει ενισχύσεως κα.

Στις εν λόγω δράσεις κρίθηκε σκόπιμο να εντοπιστούν και να ενεργοποιηθούν ομάδες πολιτών κάθε ηλικίας, των οποίων οι απόψεις είναι άκρως σημαντικές για τη διαδικασία, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ενός συλλογικού οράματος. Επιπρόσθετα, βασική στόχευση ήταν να εντοπιστούν σημαντικά στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη της περιοχής στο εγγύς μέλλον και θα αποτελέσουν αντικείμενο συλλογής και αξιοποίησης από τον Δήμο Καβάλας.