Θόδωρος Μουριάδης: Αν δεν έρθει η Αρχαιολογία μέχρι τη Δευτέρα, συνεχίζω το έργο στον Άγιο Νικόλαο και ας με καθαιρέσουν

Ο Δήμαρχος Καβάλας απαντάει για τις καθυστερήσεις της αρχαιολογίας πως δε θα σταματήσει το έργο για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου «για έναν οθωμανικό βόθρο»

Αν μέχρι τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 η αρχαιολογία δεν τελειώσει με τα ευρήματα στον Άγιο Νικόλαο, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου [διαβάστε εδώ] «κλείνω τα χαντάκια και προχωράω το έργο με ευθύνη μου και ας με καθαιρέσουν» προειδοποίησε σε πολύ έντονο ύφος ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση του έργου στον Άγιο Νικόλαο από την ανακάλυψη μιας οθωμανικής αποχέτευσης και έθεσε την αρχαιολογία
προ των ευθυνών της, καθώς η απάντηση που πήρε από την υπηρεσία είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό και η πρόσληψη θα γίνει σε 3 εβδομάδες.

«Οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το έργο στον Άγιο Νικόλαο, πάνε πάρα πολύ γρήγορα, όπως επίσης και η εργολαβία η οποία αφορά στην ύδρευση και
στην υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ πηγαίνει πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα το οποίο έχουμε είναι η αρχαιολογία. Επειδή συνεργάζομαι πολύ με την αρχαιολογία και μέχρι τώρα νομίζω ότι τους βοήθησα πάρα πολύ, ακόμη και στο να γίνουν κάποια έργα που αφορούν στην ύδρευση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων τα οποία τα κάνουμε ως προσφορά. Αντ’ αυτού ειμαστε μέσα στον Άγιο Νικόλαο όπου βρήκαμε μια τούρκικη αποχέτευση, οθωμανικής περιόδου. Αυτό είναι που βρέθηκε, κάτι που υπάρχει παντού. Ένα βρήκαμε εκεί στα Βαρέλια και το άλλο στην Σπετσών. Αυτό μας καθυστερεί. Το ένα έργο μάλιστα έχει 150.000 ευρώ για την αρχαιολογία, ούτως ώστε να προσλάβουν προσωπικό ώστε σε περίπτωση που βρεθεί κάτι να μπορούν να κάνουν ανασκαφή να το καταγράψουν κτλ. Η αρχαιολογία όμως έχει καθυστερήσει να κάνει την πρόσληψη. Η δε προϊσταμένη κ. Δαδάκη έλειπε γιατί είχε δουλειά και περίμεναν όλοι πότε θα έρθει η κ. Δαδάκη για να αποφασίσει τι θα γίνει», τόνισε ο κ. Μουριάδης.

«Εγώ δε θα το αφήσω έτσι»

«Εμείς όμως με το έργο είμαστε σταματημένοι γιατί ούτε η ΔΕΗ μπορεί να ρίξει τα καλώδια που έπρεπε μέσα διότι όταν θα γινόταν αυτό ο εργολάβος θα έριχνε το μπετόν καθαριότητας, ώστε να λειτουργήσουν τα μαγαζιά και παράλληλα να γίνεται και η πλακώστρωση με ό,τι προβλέπεται. Αυτήν τη στιγμή ειμαστε ανοιχτοί και περιμένουμε. Και τους λέω, πότε δηλαδή θα ξεκινήσουμε; Μου λένε μόλις προσλάβουμε προσωπικό. Και πότε θα προσλάβετε προσωπικό; Μου λένε σε τρεις εβδομάδες. Λοιπόν εγώ δε θα το αφήσω έτσι αυτό, για τρεις εβδομάδες να περιμένω πότε θα κάνουν πρόσληψη για να έρθουν να καταγράψουνε την οθωμανική αποχέτευση η οποία βρέθηκε σε εκείνο το σημείο. Είναι μια περιοχή η οποία έχει σκαφτεί πάρα πολλές φορές. Ξέρουν επίσης ότι τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά που υπάρχουν είναι στο ενάμισι μέτρο. Εμείς δεν έχουμε σκάψει στο ενάμισι μέτρο και παρόλα αυτά καθυστερούμε», σημείωσε ο Δήμαρχος Καβάλας.

«Δεν ήθελα να φτάσω σε αυτό το σημείο και να συμπεριφερθώ έτσι στην αρχαιολογία, αλλά…»

«Θα μπορούσαν να καταγράψουν με τον αρχαιολόγο που είχαν αυτό που βρέθηκε, αν ήταν κάτι πολύ σημαντικό, αν ήταν στα ίχνη του ναού που
υπήρχε στη θέση του Αγίου Νικολάου. Τότε θα έλεγα ότι αξίζει τον κόπο να περιμένουμε να γίνει ανασκαφή. Αλλά όχι όμως τώρα επειδή βρήκαμε έναν βόθρο και σε τελική ανάλυση η περιοχή έχει σκαφτεί πάρα πολλές φορές. Επί Αθανασιάδη έχουν περάσει αποχέτευση και ο βιολογικός, μην τρελαθούμε τώρα. Δεν μπορεί να καθυστερούμε τρεις εβδομάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες. Εγώ δε θα το αφήσω έτσι, δεν ήθελα να φτάσω σε αυτό το σημείο και να συμπεριφερθώ έτσι στην αρχαιολογία, αλλά με αναγκάζουν να συμπεριφερθώ διαφορετικά. Μέχρι τη Δευτέρα αν δεν έρθουν εγώ το κλείνω, συνεχίζω το έργο και ας προσφύγουν όπου θέλουν και ας με καθαιρέσουν. Λοιπόν, το έργο θα συνεχιστεί και θα τελειώσει», δήλωσε ο κ. Μουριάδης.

«Υπάρχουν όμως επαγγελματίες οι οποίοι περιμένουν…»

«Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του. Καταλαβαίνω πως και η αρχαιολογία κοιτάζει τη δική της δουλειά, αλλά όμως δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνία και αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Το να λέμε ότι το έργο συνεχίζεται δε λέει τίποτε, το έργο συνεχίζεται, αλλά υπάρχουν όμως επαγγελματίες οι οποίοι περιμένουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τελειώσει και κάνουν υπομονή», ανέφερε ο Δήμαρχος Καβάλας.