Οι εργαζόμενοι του Δήμου Καβάλας έκοψαν τη βασιλόπιτά τους στο στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» [φωτογραφίες]

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος- Παρέστησαν ο Δήμαρχος Καβάλας, επικεφαλής παρατάξεων, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και δεκάδες εργαζόμενοι

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου 2024, στο θέατρο “Αντιγόνη Βαλάκου”, η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας των εργαζομένων του Δήμου Καβάλας. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος στη συνέχεια ευχήθηκε τόσο στο προσωπικό του Δήμου, όσο και στους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Στην κοπή της πίτας παρέστησαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και δεκάδες εργαζόμενοι όλων των Υπηρεσιών και Διευθύνσεων του Δήμου Καβάλας.

Θόδωρος Μουριάδης: Με υπομονή, ρεαλισμό και σοβαρότητα, θα φτάσουμε επιτυχώς στο τέλος της διαδρομής

«Είναι γεγονός πως ο σχεδιασμός του νέου πλαισίου λειτουργίας του πρώτου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν και αναγκαίος σε κάποιες περιπτώσεις, έγινε βιαστικά, πρόχειρα και κατά οριζόντιο τρόπο, με αποτέλεσμα δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου, ενώ φαίνεται ότι ακολουθεί η ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσίως λεχθέντα.
Οι, ως ένα βαθμό, βίαιες ανακατατάξεις δεν συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών.

Χρειάζεται υπομονή, εξαντλητικός διάλογος και σοβαρά επιχειρήματα για να αφήσουμε πίσω μας τις όποιες παθογένειες των παρελθόντων δεκαετιών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ιδιαίτερη συνιστώσα του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος, διατηρεί σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση συνθηκών ευημερίας και προόδου της πατρίδας μας και δεν πρέπει επ’ ουδενί να βυθιστεί στις αρρυθμίες που θα γεννήσουν οι λανθασμένες επιλογές της κεντρικής εξουσίας.
Αν οι επερχόμενες και σε μερικά σημεία οι συντελεσμένες αλλαγές, όπως επί παραδείγματι η προσθήκη περισσότερων υπαλλήλων στις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας και η νέα δομή των νομικών προσώπων, δεν ακολουθήσουν τον δικό μας προγραμματισμό, θα μετατραπούν δυστυχώς σε κενό γράμμα.

Θα είναι μέγα ατόπημα το νέο τοπίο στους ΟΤΑ να κριθεί μόνο από το ευρέως προβαλλόμενο οικονομικό του αποτύπωμα.
Οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να γίνουν φορείς παραγωγής ιδεών και σύγχρονων έργων, προκειμένου να εξέλθουν από το παρατεταμένο τέλμα και να συγχρονίσουν το βηματισμό τους με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Παρά τις προαναφερόμενες αντιξοότητες, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η διοίκηση μας, αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και την ουσιαστική συνδρομή των εργαζομένων όλων των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, θα κερδίσει για μια ακόμη χρονιά το στοίχημα της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και της ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών που υπάρχουν στην πόλη και τις δημοτικές κοινότητες.
Έχουμε και τη γνώση και κυρίως τη θέληση, να φανούμε απολύτως συνεπείς απέναντι στους δημότες μας.

Δεν σας κρύβω ότι αυτή η συνέπεια απαιτεί τολμηρές και, ενίοτε, δυσάρεστες αποφάσεις.
Η αναντιστοιχία μεταξύ των διαθέσιμων πόρων και των συνεχώς αυξανόμενων αρμοδιοτήτων, μας οδήγησε πριν από λίγες εβδομάδες στον επανακαθορισμό των ανταποδοτικών τελών.
Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας.
Γνωρίζω ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, δεν βρίσκονται στην καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Συνομιλώ καθημερινά με ανθρώπους που παλεύουν για να επιβιώσουν ή για να κρατήσουν ζωντανή την επένδυση τους.

Ζούμε στον ίδιο χώρο και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες.
Για όσους αδυνατούν πραγματικά να ανταπεξέλθουν έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες απαλλαγές.
Ξέρω πολύ καλά, επίσης, πως οι ευθύνες που έχω απέναντι τους είναι τεράστιες.
Δεν θέλω να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να θυμίσω λανθασμένες εκτιμήσεις ή ακραίες επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Άλλωστε, όσα έγιναν από το 2019, κρίθηκαν με τη λαϊκή ετυμηγορία της 15ης Οκτωβρίου.

Το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει σήμερα ή αν θέλετε από δω και πέρα.
Δεσμεύτηκα προ ημερών ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν θα παραμείνουν σ’ αυτά τα επίπεδα.
Βασική μας επιδίωξη είναι να τα μειώσουμε στο μέλλον, με την τοποθέτηση λαμπτήρων LED, σε όλο το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, και την πλήρη λειτουργία της ενεργειακής κοινότητας.
Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξοικονόμησης πόρων, ικανό να μας εξασφαλίσει ένα άλλο ύψος ανταποδοτικών τελών.

Οι παραπάνω ενέργειες θα μας επιτρέψουν παράλληλα να κρατήσουμε καθαρή την πόλη και όλες τις τουριστικές περιοχές του Δήμου μας, σβήνοντας τις άσχημες εικόνες που αντικρίσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Με τα χρήματα που δίναμε την προηγούμενη τετραετία για την κάλυψη των ανταποδοτικών τελών, τα οποία ξεπέρασαν τα 2.700.000 ευρώ, θα μπορούμε πλέον να κάνουμε περισσότερες παρεμβάσεις μέσα στα επόμενα χρόνια.
Αυτό αποτυπώνεται ήδη στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας, καθώς στον προϋπολογισμό του 2024 προσθέσαμε το ποσό των 500.000 ευρώ.

Ο Δήμος Καβάλας, εκμεταλλευόμενος κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, προγραμμάτισε, ολοκλήρωσε και υλοποιεί διάφορα μικρά και μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
Στον επίλογο της δεύτερης θητείας μας, η εικόνα πολλών περιοχών και εγκαταστάσεων του Δήμου μας θα είναι διαφορετική.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με την ακάματη επιμονή της δημοτικής μου ομάδας, την ωριμότητα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και την ποιότητα του προσωπικού που στελεχώνει όλες τις διοικητικές μας δομές, θα καταστήσουμε τον Δήμο Καβάλας πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Με υπομονή, ρεαλισμό και σοβαρότητα, θα φτάσουμε επιτυχώς στο τέλος της διαδρομής. Άλλωστε όπως πολύ εύστοχα είχε παρατηρήσει στις στιγμές της δόξας του και ο εθνικός μας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης: «Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ».

Το φλουρί της βασιλόπιτας έτυχε στην εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Ολυμπία Κονζολάκη.

(Δελτίο Τύπου)