Παράνομη στάθμευση στην Καβάλα: Τα πρόστιμα τριπλασιάστηκαν, η κατάσταση δεν άλλαξε, οι ξένοι βρήκαν τον… τρόπο

Στατιστικά στοιχεία από τις βεβαιώσεις παραβάσεων από τη Δημοτική Αστυνομία – Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η λύση της «δαγκάνας» - Πως ξεφεύγουν οι επισκέπτες της πόλης από την πληρωμή των προστίμων

Η πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Καβάλας σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα και ειδικά στο ζήτημα της στάθμευσης των οχημάτων επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκαν (εκτός των άλλων) και στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παραβάσεις που βεβαίωσε η Δημοτική Αστυνομία. Απ’ τα στοιχεία αυτό προκύπτει ξεκάθαρα ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι τα… πρόστιμα, μιας και ακόμα κι αν είναι περισσότερα οι οδηγοί εξακολουθούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους σε σημεία που δεν επιτρέπεται και προφανώς δυσχεραίνουν την κυκλοφοριακή κίνηση, αλλά πολλές φορές και την κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια!

Η κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με αφορμή τον κανονισμό στάθμευσης στην Παναγία, με τον αντιδήμαρχο (αρμόδιο για τη Δημοτική Αστυνομία) Χρήστο Τσιτσιλικάκη να λέει ότι «η Δημοτική Αστυνομία εποπτεύει τον χώρο και ήδη τον πρώτο μήνα του 2024 (Ιανουάριο) βεβαιώθηκαν 72 παραβάσεις (κλήσεις).

Το στοιχείο που δείχνει όμως ότι όσο και να… πέφτουν πρόστιμα η κατάσταση δε διορθώνεται είναι η σύγκριση των βεβαιώσεων παραβάσεων τον μήνα Ιανουάριο του 2023 και του (φετινού) 2024! Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τσιτσιλικάκης «πέρσι από 1/1/23 έως 31/1/23 σε όλη την πόλη της Καβάλας είχαμε 408 κλήσεις, ενώ φέτος από 1/1/24 έως 30/1/24 1142! Δηλαδή τα πρόστιμα τριπλασιάστηκαν σε αριθμό ωστόσο δεν άλλαξε κάτι στη συνολική εικόνα»!

Η «δαγκάνα» δεν μπορεί να προχωρήσει…

Η λύση της «δαγκάνας» (δηλαδή του μηχανισμού που μπλοκάρει τον τροχό του αυτοκινήτου που είναι παράνομα σταθμευμένο), που έχει προταθεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει στον Δήμο της Καβάλας γιατί όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης «δεν υπάρχει η δυνατότητα για τον παραβάτη να πληρώσει αυτόματα την κλήση». Λύση στο ζήτημα αυτό αναμένεται να έρθει μέσα από ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, ύψους 2 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας να μπουν στην ψηφιακή εποχή κι έτσι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα έχουν στη διάθεση τους ένα tablet μέσα από το οποίο θα βεβαιώνονται οι παραβάσεις και έναν αυτόματο μηχανισμό με τον οποίο θα πληρώνονται οι κλήσεις!

Οι ξένοι δεν πληρώνουν τις κλήσεις

Την «πρωτόγονη» κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα των βεβαιώσεων παραβάσεων των οχημάτων στην Καβάλα την εκμεταλλεύονται οι αλλοδαποί επισκέπτες της πόλης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες! Πολλοί απ’ αυτούς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση του Δήμου Καβάλας με τα σύνορα της χώρας και άρα ακόμα κι αν τους βεβαιωθεί παράβαση, μπορούν κάλλιστα να την αγνοήσουν και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα και κίνδυνο να τους σταματήσουν εκεί και να το πληρώσουν την κλήση.

Σχολιάζοντας αυτή την κατάσταση ο Δήμαρχος Καβάλας, δήλωσε ότι «θα αρχίσουμε πλέον να αφαιρούμε πινακίδες από τα αυτοκίνητα που έρχονται από το εξωτερικό», προκειμένου αυτοί να καταβάλλουν το αντίτιμο του προστίμου. Ακόμα και να συμβεί αυτό όμως, ορισμένοι αλλοδαποί «παραβάτες», βρήκαν έναν προκλητικό τρόπο για μην πληρώσουν την κλήση. Επιστρέφουν στις πατρίδες τους χωρίς τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, κι εκεί δηλώνουν ότι τους έκλεψαν στην Ελλάδα!!! Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση, όπως ακούστηκε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενεπλάκη το προξενείο της χώρας του στην περιοχή και ο Δήμος Καβάλας του τις απέστειλε!!!