Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας η κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου των Καβαλιωτών της Αθήνας «Οι Φίλιπποι»

Ο Θόδωρος Μουριάδης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στην πόλη όσο και στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο-Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς», παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, η κοπή της πίτας του Συλλόγου των Καβαλιωτών της Αθήνας «Οι Φίλιπποι».

Κατά της εν λόγω εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκαν οι βουλευτές Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Αγγελική Δεληκάρη, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής και πολλά μέλη του Συλλόγου, ο κ. Μουριάδης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στην πόλη όσο και στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και να σας ευχηθώ ολόψυχα Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα!

Θέλω με κάθε ειλικρίνεια να σας πω ότι η επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο και υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου, οι σκέψεις που μοιραστήκαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης μου θητείας σε θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη του Δήμου Καβάλας, ήταν πολύ σημαντική για εμένα.

Η υποστήριξη σας στο έργο μας σε συνδυασμό με την καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων καθώς και τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Καβάλας, μου έδωσε τη δύναμη να τιμήσω την καθαρή εντολή του 2019.

Οι ετεροδημότες είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πατρίδας μας, που με τα βιώματα του τις εμπειρίες του και τη γνώση του, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τόσο στην οργάνωση, όσο και στην κατάθεση ιδεών που θα καταστήσουν τον δήμο μας ελκυστικό, σύγχρονο για τους πολίτες και τους επισκέπτες του.

Βασική επιδίωξη της διοίκησης μας, από την πρώτη περίοδο της θητείας μας, ήταν ο εκσυγχρονισμός του Δήμου Καβάλας σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου δήμου που βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη των συνδημοτών μας.

Εντάξαμε και υλοποιούμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενοι όλα τα προγράμματα από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάπτυξης, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Πράσινο Ταμείο, αλλά και απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δήμος Καβάλας, είναι από τους πρώτους δήμους της Ελλάδας που ίδρυσε ενεργειακή κοινότητα, δηλαδή ένα θεσμικό όργανο αποσκοπεί στην ίδρυση και στη διαχείριση ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Λιμνιάς.

Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καβάλας και του Κλειστού Γυμναστηρίου Αμυγδαλεώνα, προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή τους κατανάλωση.

Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι αυτονόητα γιατί αφενός θα μειώσουμε στο ελάχιστό το ενεργειακό κόστος στο δήμο μας, αφετέρου δε, θα μπορέσει ο Δήμος Καβάλας να παράσχει δωρεάν ρεύμα στις ευάλωτες οικογένειες.

Στοχεύσαμε, επιτυχώς, σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων και στις δύο Δημοτικές Ενότητες, χωρίς ο Δήμος να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν σύγχρονα, ασφαλή, ενεργειακά αναβαθμισμένα και λειτουργικά παιδαγωγικά ίδρυμα για την περιοχή μας. Οι αναβαθμίσεις αφορούν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων και στο 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας.

Η μείωση και η διαχείριση της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων αποτελεί τον σταθερό, μακροπρόθεσμο στόχο, προς τον οποίο κατατείνει η προσπάθεια του Δήμου μας. Για τον σκοπό αυτό:

  • εντάξαμε και δημοπρατήσαμε την κατασκευή ΜΕΑ προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ
  • επεκτείνουμε τον ΧΥΤΥ
  • δημιουργούμε ένα επιπλέον ρεύμα συλλογής, τον καφέ κάδο (βιοαπόβλητα)
  • δημιουργούμε πράσινες γωνιές και πράσινα σημεία για την ανακύκλωση
  • κατασκευάζουμε εγκαταστάσεις για την κομποστοποίηση των προϊόντων που προκύπτουν από τα κλαδέματα (παραγωγή εδαφοβελτιωτικού)
  • προσανατολιζόμαστε στην κυκλική οικονομία
  • δίνουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση των παιδιών για την ανακύκλωση

Βελτιώνουμε τις όψεις των οδών και των πλατειών με έργα ανάπλασης. Πιο συγκεκριμένα:

  • ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη
  • ανάπλαση της πλατείας Ποταμουδίων
  • ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Νικολάου, με τη δημιουργία του OPEN MALL
  • αναπλάσεις στις δημοτικές κοινότητες (Ζυγός, Φίλιπποι, Κρυονέρι, Δάτο και Αμυγδαλεώνας)

Δίνουμε βαρύτητα στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και δη του δημόσιου χώρου. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, προχωρήσαμε:

  • στην πραγματοποίηση ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων με θέμα την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας
  • στην εκπόνηση μελέτης ανάπλασης της Θ. Πουλίδου στην Παναγία

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υποδομών, περιλαμβάνονται και τα έργα της ΔΕΥΑΚ:

  • Αναβάθμιση των αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης ύψους 7.000.000 ευρώ
  • Εγκατάσταση τηλεμετρίας στο δίκτυο ύδρευσης ύψους 13.000.000 ευρώ
  • Ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας, με παρεμβάσεις συνολικού μήκους 192.000 μέτρων
  • Κατασκευή των δικτύων ύδρευσης σε Ζυγό και Αμυγδαλεώνα
  • Υδροδότηση των οικισμών της Δ.Ε. Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης (ένα έργο που στον σχεδιασμό του συνέβαλαν και οι διοικήσεις του κ. Σιμιτσή και της κ. Τσανάκα)
  • Αποκατάσταση του βιολογικού στο Δάτο (ένα έργο που εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του, μειώνει το ενεργειακό κόστος και θα παρέχει καθαρό νερό προς άρδευση)
  • Αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της Καβάλας
  • Κατασκευή μονάδας αποξήρανσης της λυματολάσπης

Σημαντικές παρεμβάσεις προγραμματίζουμε και στον τομέα της οδικής ασφάλειας τόσο στην περιοχή του Παληού, όσο στην οδό Κουντουριώτου (παλιά δικαστήρια).

Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της αναπτυξιακής τροχιάς του Δήμου μας. Τον Δεκέμβριο του 2009 άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Καβάλα, καθώς πλέον το Δημόσιο δεν αξιώνει δικαιώματα επί του ακινήτου. Το παλιό νοσοκομείο, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ανήκει οριστικά κατά 80% στον Δήμο Καβάλας και κατά 20% στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, κλείνοντας έναν κύκλο διεκδικήσεων που διήρκησε 11 χρόνια.
Ένα άλλο έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή μας είναι η αναβάθμιση του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων, με βασική στόχευση την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εν λόγω χώρου, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής ιαματικής βοήθειας σε περισσότερους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον Δήμο, εντάσσεται και το άνοιγμα, μετά από πέντε χρόνια, του φακέλου του Διονύσου.
Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ΕΤΑΔ για το θέμα τόσο της Καλαμίτσας, όσο και για το Παλιό Πρωτοδικείο και την Παλιά Μεραρχία.
Στο ίδιο πλαίσιο αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμη ένα ιστορικό κτήριο βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Καβάλας, το Παλιό Ωδείο. Βασική στόχευση είναι η διάσωση και διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κτηρίου και η αξιοποίηση ως χώρος Πολιτισμού.

Στοχεύουμε στο να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην αγροτική οικονομία του Δήμου, με την εξασφάλιση εύκολης και ασφαλούς προσβασιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των αγροτικών περιοχών καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και στις σταβλικές εγκαταστάσεις που κατά κανόνα βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Η ανάδειξη πολιτιστικού τουρισμού μπορεί να επιτευχθεί μέσα την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση χώρων, όπως το Φρούριο Καβάλας και η ανάπλαση του Οικοπέδου Κρέη, έργα που αναμφισβήτητα συμβάλλουν στην προβολή του πολιτιστικού υποβάθρου της περιοχής. Το θέατρο, η μουσική, ο χορός, οι τέχνες και οι άνθρωποι που προσφέρουν στον Πολιτισμό, χρειάζεται να βρουν πρόσφορο έδαφος έκφρασης και ανάπτυξης.

Κρατάμε τα φεστιβάλ Φιλίππων και Cosmopolis, στο εξαιρετικό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα. Το ποιοτικό αποτύπωμα των δύο φεστιβάλ, προβάλλει την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι συντελεστές τους, αξιοποιώντας ιδέες από το θεατρικό και μουσικό στερέωμα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω προβολή και ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος. Πέρα από τη συμμετοχή μας σε διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», θα φροντίσουμε και για αναβάθμιση του πλέγματος των υποδομών που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του Δήμου Καβάλας.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 790.240 ευρώ, εντάχθηκε το έργο «Αναβάθμιση υποδομών Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας». Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών του Πολιτιστικού Κέντρου της πλατείας Καπνεργάτη, με την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών που στοχεύουν στην ενίσχυση των μέτρων προληπτικής συντήρησης των συλλογών και εκθεμάτων, στην οργάνωση των αποθηκευτικών χώρων και στη βελτίωση της ασφάλειας των κτηριακών υποδομών, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η προστασία των έργων και αφετέρου να βελτιωθεί ο χώρος και η εύρυθμη λειτουργία του.

Το νέο κυνοκομείο που κατασκευάζεται στον Ζυγό και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο κέντρο που θα φιλοξενούνται τα αδέσποτα της περιοχής.

Κλείνοντας την περιγραφή των τεχνικών έργων και των παρεμβάσεων, θέλω να τονίσω τη σημασία της σύνταξης τριών μελετών για την ανακατασκευή του 10ου Δημοτικού Σχολείου, του 1ου Γυμνασίου και του Δημοτικού Ωδείου.

Υπάρχουν βεβαίως και προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό και η κατάσταση των δρόμων, για τα οποία γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν. Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας! Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!