Μάνες, εργαζόμενες, αγωνίστριες: Οι γυναίκες της Καβάλας στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [φωτογραφίες]

Μια λαμπρή εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας με πρωτοβουλία τη Δημοτική Κοινότητα Καβάλας και προσκεκλημένη τη Βούλα Πατουλίδου

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση για τη «Γυναίκα και Πολιτική. Μια δύσκολη εξίσωση» διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2024 η Δημοτική Κοινότητα Καβάλας, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καβάλας, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας, με έντονη την παρουσία γυναικείων Συλλόγων.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση, στην οποία απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ήταν η Ολυμπιονίκης και πολιτικός, Βούλα Πατουλίδου, η οποία, μέσα από βιώματα, αναφέρθηκε στη γυναίκα-πολιτικό, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε ένα ανδροκρατούμενο πόστο, χωρίς να παραβλέπει παράλληλα τον ρόλο της μάνας, της εργαζόμενης και της αγωνίστριας.

Κατόπιν ο ερευνητής της τοπικής Ιστορίας, Κώστας Παπακοσμάς, αναφέρθηκε εν συντομία στις γυναίκες της Καβάλας οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό «γίγνεσθαι» σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο μέσα από την πολιτική τους δράση και τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι καβαλιώτισσες:

  • Θούλη-Τερψιθέα Καλυβιώτου (Παλαιότερη δημοτική σύμβουλος Καβάλας)
  • Ελένη Βλατσιώτου (Πρώτη πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καβάλας)
  • Άννα Σπανδώνη (Πρώτη γυναίκα πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας)
  • Ευαγγελία Δίνα-Ασλανίδου (Πρώτη γυναίκα πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας)
  • Δήμητρα Τσανάκα (Πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Καβάλας)
  • Φωτεινή Κόγια (Μακροβιότερη πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας)
  • Αλεξάνδρα Τσανάκα (Πρώτη γυναίκα βουλευτής Καβάλας)

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας οι οποίοι πλαισίωσαν μουσικά τη βραδιά, ενώ την εκδήλωση την παρουσίασε η Μαρία Μακέδου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, η γενική γραμματέας του Δήμου Καβάλας, Χριστίνα Ταβουλτσίδου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Έλσα Βακιρτζή, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Χρήστος Τσιτσιλικάκης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Βασίλης Λεμονίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο σύμβουλος Ανάπτυξης του Δημάρχου Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, η πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας, η επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Δημιουργίας», Αναστασία Ιωσηφίδου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Χορηγοί εκδήλωσης

  • Δήμος Καβάλας
  • Περιφέρεια ΑΜ-Θ
  • Επιμελητήριο Καβάλας
  • Αρτοζαχαροπλαστεία «ΣΚΛΑΡΗΣ»
  • Αρτοποιείο «ΤΡΑΠΕΖΑ»
  • Ποτοποιΐα Νομού Καβάλας-Βασίλης Ευστρατίου
  • Κτήμα «Βίβλια χώρα»
  • Κτήμα «Πρωτόπαππα»
  • Τεχνική εταιρεία «ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ»
  • Τεχνική εταιρεία «ΚΤΙΖΗΝ»
  • ΑΝΘΗ ΦΥΤΑ «ΚΕΝΤΙΑ»-Αντώνης Κατσαμακίδης
  • SELECTA HELLAS
  • HONDOS CENTER-Χρήστος Φιλιππίδης

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας

Είναι αλήθεια ότι οι πολυετείς και πολύπλευροι αγώνες των γυναικείων κινημάτων σε όλον τον κόσμο και στην πατρίδα μας έχουν μεγαλώσει τον αριθμό των γυναικών που κατέχουν σημαντικές θέσεις στο πολιτικό προσκήνιο των Κυβερνήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Συνδικαλισμού και σε όλα τα κέντρα των αποφάσεων.

Και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα έφερε στις κοινωνίες μας, δεδομένου ότι δεν πέρασε ούτε ένας αιώνας, που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και η Ελληνική Πολιτεία κατοχύρωσε συνταγματικά την ισοπολιτεία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πλέον, σήμερα, υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση στα ψηφοδέλτια των εκλογών, δίνοντας τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί, να ακουστεί και να ασκήσει κάθε πολιτικό και κοινωνικό λειτούργημα το σύνολο των πολιτών.

Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία δεν έχει φτάσει ακόμη σε ιδανικά επίπεδα, κι αυτό καταγράφεται στις καταγγελίες για πράξεις βίας εναντίον τους και με τις γυναικοκτονίες που συνταράζουν την καθημερινότητά μας.

Ο αγώνας, λοιπόν, συνεχίζεται και δεν είναι αγώνας που πρέπει να δίνουν μόνες τους οι γυναίκες. Είναι συνολικός αγώνας για να αλλάξουν κάποιες άρρωστες, εδραιωμένες απόψεις, οι οποίες είναι παραφωνίες στην κοινωνία μας και μάς καλούν όλους, από όποιο μετερίζι κι αν βρισκόμαστε, να διδάσκουμε με τον τρόπο μας τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση.

Απαιτείται να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των γυναικών, να επενδύουμε στις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, να έχουμε μηδενική ανοχή στον σεξισμό και στην σεξουαλική παρενόχληση, ώστε να σπάσουν οριστικά όλα τα εξουσιαστικά ταμπού του ανδροκρατούμενου περιβάλλοντος.

Σήμερα κληθήκαμε να βραβεύσουμε συμβολικά 7 γυναίκες, που υπηρέτησαν τον πολιτικό βίο μας και την κυρία Βούλα Πατουλίδου, που συνεχίζει να τρέχει στον πολιτικό στίβο, ενισχύοντας δυναμικά τον αγώνα για την άρση των κοινωνικών εμποδίων, ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Η κυρία Πατουλίδου και ο κύριος Κώστας Παπακοσμάς θα προσπαθήσουν να μας δείξουν τις δυσκολίες που έχει η εξίσωση τής εμπλοκής των γυναικών στην πολιτική ζωή μας. Και είναι χρέος όλων μας να τη λύσουμε αυτήν την εξίσωση.