Θόδωρος Μουριάδης για το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών»: Να κρατήσουμες άσβεστη τη μνήμη των προγόνων μας!

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού (6 Απριλίου)

«Σαν σήμερα, πριν από 110 χρόνια, ξεκίνησε η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Το “Μαύρο Πάσχα των Θρακών”, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αν και θεωρείται ο προθάλαμος της Γενοκτονίας των Ελλήνων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δεν μνημονεύεται επαρκώς από την κοινότητα των ιστορικών.

Επί της ουσίας, αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι 46.000 Θρακιώτες που οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας, πέθαναν από τις ασθένειες, τον υποσιτισμό και τις κακουχίες, ενώ άλλες 232.000 εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στο Νομό Καβάλας.

Σε αντίθεση με τα κενά που παρουσιάζει η εγχώρια ιστορική βιβλιογραφία, η διαδρομή αυτών των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμά τους, έγιναν κτήμα των συμπολιτών μας χάρη στην ουσιαστική προσπάθεια όλων των διοικήσεων της Θρακικής Εστίας Καβάλας από το 1972, έτος το οποίο ιδρύθηκε, μέχρι και σήμερα.

Εις πείσμα όσων, για πολλούς και διάφορους λόγους, επενδύουν στη λήθη, η ερευνητική αναψηλάφηση των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου θα κρατήσει άσβεστη τη μνήμη των προγόνων μας».