Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Αυτό το σύμβολο της ναυτοσύνης δε θα μπορούσε να λείπει από την Καβάλα: Στο άκρο της χερσονήσου της Παναγίας υπάρχει ο φάρος της πόλης, φωτεινός οδηγός για τα πλοία και πόλος έλξης για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες λόγω της εξαίσιας θέας που προσφέρει.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, Χρήστος Τζανάκος, κατασκευάστηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1880 ή 1890 και η σημερινή του κατασκευή ανάγεται σε εργασίες που έγιναν στα 1920 και αμέσως μετά την απελευθέρωση, στα 1945.
Ο παλιός μηχανισμός του φάρου της Καβάλας πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε περίπου το 1929 μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον υπάρχοντα αυτόματο φωτοβολταϊκό μηχανισμό.
Και αυτό το σύμβολο «έλειπε» πάλι από μια συμβολική μέρα (και από κάθε μέρα): Το ΓΕΝ έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, με 18 φάρους να είναι ανοιχτοί για το κοινό.
Σε αυτούς τους 18 φάρους δεν συμπεριλαμβάνονταν για ακόμη μια χρονιά ο φάρος της χερσονήσου της Παναγίας, ο οποίος ζητάει επειγόντως την «αποφυλάκισή» του, εδώ και χρόνια…