Διάκριση στο Πανεπιστήμιο Columbia και συμβόλαιο με αμερικανικούς κολοσσούς για τον Καβαλιώτη Πάνο Παναγιώτου

Λογισμικό που ανέπτυξε ο Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής διατίθεται στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες του κόσμου!

Διάκριση στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη και συμβόλαιο για διάθεση στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες με τον αμερικανικό κολοσσό Reuters Financials και την αμερικανική εταιρία χρηματιστηριακής τεχνολογίας Innovative Market Technologies έφερε στον Καβαλιώτη Πάνο Παναγιώτου (γιο του πρώην δημάρχου Ελευθερούπολης και πρώην προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Πέτρου Παναγιώτου) καινοτόμο λογισμικό χρηματοοικονομικής ανάλυσης που ανέπτυξε και το οποίο επιλέχτηκε ως Ρομποτικός Σύμβουλος αναφοράς σε διεθνείς ερευνητικές εργασίες, όπως μετέδωσε σε σχετικό ρεπορτάζ η ΕΡΤ.

Το καινοτόμο λογισμικό το οποίο «μιλάει» στη γλώσσα του χρήστη και βαθμολογεί όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα διεθνώς, ανάλογα με τις προοπτικές και το ρίσκο τους, επιλέχθηκε ως κορυφαίος «Robo-Advisor» (Ρομποτικός Σύμβουλος) σε διεθνή ερευνητική εργασία για τη διαδραστικότητα Ρομπο-Συμβούλων και ιδιωτών επενδυτών, στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) του πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, ενώ μετά από τη συγκεκριμένη διάκριση το λογισμικό επιλέχθηκε για την κατασκευή και εικονική διαχείριση χαρτοφυλακίου χαμηλού προς μεσαίου ρίσκου σε επενδυτική εργασία στο Πανεπιστήμιο Columbia, πετυχαίνοντας ετησιοποιημένα κέρδη της τάξης του 82% και υπεραποδίδοντας κάθε άλλου συστήματος.

Το λογισμικό με την εμπορική ονομασία «DomiStock™» διατίθεται από τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες του κόσμου από την Innovative Market Technologies και την Reuters Financials. Η συμφωνία του κ. Παναγιώτου με τις δύο αυτές αμερικανικές εταιρίες αφορά και στην επέκταση του λογισμικού σε περαιτέρω οικονομικές και χρηματοοικονομικές χρήσεις.

Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό και ευρωπαϊκό λογισμικό χρηματοοικονομικής / χρηματιστηριακής ανάλυσης που κατακτά την αμερικανική αγορά και το πρώτο διεθνώς που διακρίθηκε μέσω της επιλογής του ως λογισμικό αναφοράς σε κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Ποιος είναι ο Πάνος Παναγιώτου

Αναλυτής των χρηματιστηριακών αγορών με συνολική εμπειρία στην τεχνική ανάλυση που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες, ο Πάνος Παναγιώτου ίδρυσε την Greek Society of Technical Analysis LTD στην Αγγλία το 2002, η οποία μετεξελίχθηκε στη Greek Society of Technical Analysts LTD το 2013, μία εταιρία με ερευνητική και όχι εμπορική δραστηριότητα με στόχο την προώθηση της τεχνικής ανάλυσης στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Είναι διευθυντής εκπαίδευσης της Enalos LTD στο Λονδίνο, συνεργάτιδας εταιρίας της ΕΚΤΑ και είναι εκδότης του www.analitis.gr

Είναι εμπνευστής και θεμελιωτής νέων θεωριών και μεθοδολογιών στον τομέα της χρηματιστηριακής τεχνικής ανάλυσης και διδάσκει χρηματιστηριακή τεχνική ανάλυση για δεκαπέντε, σχεδόν, χρόνια, σε ιδιώτες επενδυτές και επαγγελματίες του χρηματιστηριακού τομέα.

Η έρευνα του επεκτάθηκε από νωρίς στην τεχνολογία της τεχνικής ανάλυσης και το 2002 εκδόθηκε από την ΕΚΤΑ το καινοτόμο λογισμικό του αυτοματοποιημένης τεχνικής ανάλυσης, με την ονομασία «3F» του οποίου ακολούθησαν πολλές εκδόσεις με τελευταία το 3F2012. Στο λογισμικό 3F εισήγαγε μία σειρά καινοτομιών, όπως αυτόματη ανάλυση και σύγκριση των τριών βασικών τάσεων της τιμής ενός χρηματιστηριακού προϊόντος, τα τεχνικά ημερολόγια, τις τεχνικές ανάλυσης με CineGraphs και Intervention Charts αλλά και δείκτες ανάλυσης χρονικών αντιστάσεων και στηρίξεων της τιμής ενός χρηματιστηριακού προϊόντος. Το 3F ήταν το πρώτο αυτόματο σύστημα που παρείχε στη γλώσσα του χρήστη μηχανική τεχνική ανάλυση ενός τίτλου με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το 2014 ολοκλήρωσε το νέο λογισμικό αυτοματισμού της τεχνικής ανάλυσης «DomiStock» το οποίο φέρνει ριζικές τροποποιήσεις στο πώς πραγματοποιείται η αυτόματη τεχνική ανάλυση. Το λογισμικό λειτουργεί online και είναι το πρώτο που σχεδιάζει μόνο του επάνω σε ένα διάγραμμα τις σωστότερες θεωρητικά γραμμές στήριξης και αντίστασης σε κάθε χρονικό ορίζοντα, σχεδιάζει γραμμές τάσης και γραμμές τρέχουσας κατεύθυνσης του τίτλου, παρέχει πλήρη ανάλυση όλων των τάσεων της τιμής ενός τίτλου σε οποιοδήποτε ορίζοντα με μπάρες ακόμη και ενός λεπτού και περιλαμβάνει πληθώρα καινοτομιών.

Έχει συγγράψει τρία βιβλία χρηματιστηριακής τεχνικής ανάλυσης που κυκλοφορούν από την ΕΚΤΑ – «Εισαγωγή στη Χρηματιστηριακή Τεχνική Ανάλυση, 2002», «Στο  Μυαλό του Αναλυτή», 2006, «Πόλεμος Παρέμβασης» 2007 – και  τρία βιβλία ευρύτερου οικονομικού ενδιαφέροντος που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη – «Υπόθεση Ελληνική Κρίση», «Το Ταγκό των Αγορών & Το Μεγάλο Κόλπο», «Grexit».

Οι καίριες παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ για θέματα των αγορών και της οικονομίας και η σταθερή επιβεβαίωση των αναλύσεων και προβλέψεων του βοήθησαν στην επέκταση της φήμης του πέρα από τα όρια του χρηματοοικονομικού τομέα. Αίσθηση στην Ευρώπη προκάλεσε η πρωτοσέλιδη ανάλυση του στη γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Sueddeutsche Zeitung όπου επιχειρηματολόγησε για το ρόλο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή και την ελληνική κρίση.

Αναλύσεις, έρευνα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια στον ελληνικό και διεθνή τύπο σε πληθώρα εφημερίδων, περιοδικών και sites.

Συμμετέχει επί σειρά ετών με την ιδιότητα του ως χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής σε πληθώρα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Το 2010-2011 συνεργάστηκε με την εκπομπή  Mega Σαββατοκύριακο στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και το 2012-2014 με την εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Το 2011-2013 συνεργάστηκε με την εκπομπή Λαβύρινθος του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην τηλεόραση της ΕΡΤ 3, συνεργασία που συνεχίστηκε και το 2013-2014 στον Απαγορευμένο Λαβύρινθο στην ERT Open. Το 2011-2013 συνεργάστηκε με την εκπομπή Χάριν Οικονομίας του δημοσιογράφου Χρήστου Παγώνη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Κατέχει μία σειρά διπλωμάτων και πιστοιήσεων στο χρηματοοικονομικό τομέα και μεταξύ άλλων δίπλωμα στην τεχνική ανάλυση από το Dοw Jones University, σχολής του Χρηματοοικονομικού Ομίλου CNBC, υπό τη διδασκαλία του John Murphy, γνωστότερου τεχνικού αναλυτή διεθνώς. Φοίτησε στην Αγγλική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης στο Λονδίνο. Είναι πιστοποιημένος αναλυτής commercial real estate από τη Moody’s, έχει ολοκληρώσει διετή κύκλο σπουδών στη λογιστική και έχει φοιτήσει στο τμήμα χρηματοοικονομικών μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Portsmouth της Αγγλίας και στο τμήμα νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το 2010 βραβεύτηκε στο 8ο Πανελλήνιο Χρηματιστηριακό Συνέδριο για την πολυετή προσφορά του στον τομέα της τεχνικής ανάλυσης.