Από το Παγγαίο στην Καβάλα: Το δεύτερο «ταξίδι» του βιβλίου του Πέτρου Παναγιώτου [φωτογραφίες]

Ακολουθώντας τον... τίτλο του βιβλίου «Μια πορεία, δυο σταθμοί. Ελευθερούπολη-Καβάλα» ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερούπολης και πρώην πρόεδρος του ΟΛΚ «συνέστησε» το πόνημά του στο φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης

Με… πυξίδα τον τίτλο του βιβλίου του «Μια πορεία, δυο σταθμοί. Ελευθερούπολη-Καβάλα» [Κάπα Εκδοτική], ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερούπολης και πρώην πρόεδροςτου Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Πέτρου Παναγιώτου, μετά από την Ελευθερούπολη [διαβάστε εδώ και δείτε φωτογραφίες] «συνέστησε» το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023 από την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Imaret το πόνημά του στο φιλαναγνωστικό κοινό της Καβάλας, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Ι. Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Άγγελος Βλάχος | και ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Συλαίος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς.

«Είναι έκδηλη η αγάπη του συγγραφέα για τον τόπο του, με όραμα, με αίσθημα νοσταλγίας και αγάπης με οτιδήποτε καταπιάνονταν και αυτό φαίνεται στο βιβλίο. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι το Παγγαίο μπορεί κάποιος να το κατανοήσει ανατρέχοντας στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ένα πόνημα με εξαιρετική συγγραφική υφή, όπου φαίνεται η εντιμότητα ενός ενθρώπου που παρήγαγε αποτέλεσμα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, σε κάτι βέβαια που συνέβαλλε και η σύζυγος του κ. Παναγιώτου, Μυρσίνη», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας παράλληλα μια σύντομη αναδρομή στα έργα που άφησε ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερούπολης, αλλά και σε αυτά που έμειναν ως όραμα.

«Ο Πέτρος Παναγιώτου ήταν πάντα δραστήριος και μπροστά από την εποχή του», τόνισε ο κ. Δέμπας, ανατρέχοντας στο παρελθόν και στη συμβολή του κ. Παναγιώτου στο «επιχειρείν» και στην ανάπτυξη της περιοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πριν από δεκαετίες, ο κ. Παναγιώτου υιοθέτησε στην ουσία το πρώτο barcode.

Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, ο κ. Παναγιώτου είχε εμπλοκή και με το Επιμελητήριο της Καβάλας, ως αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, συμβάλλοντας, όπως είπε, στην αναβάθμιση αμφότερων, ίδρυσε στην ουσία την Αναπτυξιακή Καβάλας, αλλά κυρίως βοήθησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων πόρους από τους οποίους ανακαινίστηκε και το κτίριο του Επιμελητηρίου.

«Οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων είναι αυτές που λείπουν από την καταγραφή της ιστορίας του τόπου, με ευθύτητα, που θα ονοματίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Μαρτυρίες που δε θα διακρίνονται απαραίτητα από αντικειμενικότητα, αλλά διαθέτουν γωνίες.

Στο βιβλίο έχουμε την απόδοση μιας προσωπικής αλήθειας, παραθέτοντας τις εμπειρίες του», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βλάχος, αναφερόμενος στη συνέχεια στη δομή του βιβλίου του συγγραφέα, ο οποίος, όπως είπε, «εκτίθεται χωρίς να μασάει τα λόγια του, σπάνιο και σημαντικό, με ποιότητα και ενσυναίσθηση, με ένα υποδόριο χιούμορ», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη συμβολή του κ. Παναγιώτου στην ανάπτυξη του λιμανιού της Καβάλας, ως πρόεδρος του ΟΛΚ.

Από την πλευρά του ο κ. Συλαίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία φαρμακοποιό Παναγιώτου και στο πώς στα δύσκολα εκείνα χρόνια «κόλλησε το μικρόβιο της πολιτικής, στην οποία μυήθηκε αργά και σταθερά και την οποία υπηρέτησε με όραμα, με το βιβλίο να αποπνέει την ειλικρίνεια του συγγραφέα», φωτογραφίζοντας παράλληλα άγνωστα στιγμιότυπα από τη ζωή του συγγραφέα.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στη δημιουργία του βιβλίου, τους ανθρώπους που το παρουσίασαν και εκείνους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, κάνοντας, παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία στη σύζυγό του Μυρσίνη για τη διαρκή και ακούραστη στήριξή της, ενώ παρά την κόπωση, στο τέλος της βραδιάς συνομίλησε με όσους έσπευσαν να τον συγχαρούν για το πόνημα και υπέγραψε αντίτυπα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο πρώην Υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ΑΜ-Θ Κωστής Σιμιτσής, ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης και ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερών Χαράλαμπος Χρυσανίδης.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση